The Neon Judgement: ‘Regi mag onze muziek wel eens remixen’

© gf

Na 35 jaar houden Dirk DaDavo en TB Frank, samen The Neon Judgement, het voor bekeken. In 1985 stonden ze op de allereerste Pukkelpopaffiche, dit jaar moet hun doortocht in Kiewit het hoogtepunt van hun Farewell Tour worden.

“Pukkelpop stelde toen nog niet veel voor, het was een probeersel”, vertelt Dirk Timmermans alias Dirk DaDavo, één helft van de darkwaveband The Neon Judgement, over hun concert op die allereerste editie van het Limburgse festival. “We deelden de affiche met onder meer Front 242, Anne Clarke en het groepje van Luckas Vander Taelen (La Cosa Nostra, nvdr.).”

Frank Vloeberghs, artiestennaam TB Frank, herinnert zich veel minder van die bewuste editie. “Ik weet alleen nog dat ik rare dingen gaan doen ben op een kerkhof”, zegt hij.

‘Onze muziek gaf de staat van België in de jaren tachtig goed weer’

“Er was een beweging waar Front en wij voor stonden”, vervolgt Timmermans. “Iedereen was toen dressed in black. Voor ons podium troepte één zwarte massa samen.”

Vloeberghs: “Maar wij waren toch vooral op onszelf gericht. Ik was hard bezig om Mr Cool te zijn. Nog steeds trouwens. Met het publiek hielden wij weinig rekening.”

Timmermans: “Dat was typisch voor die scène toen. We wilden allemaal de coolste zijn. Eigenlijk hoorden we samen, maar als we elkaar tegenkwamen, zeiden we hoogstens eens gedag. Het is pas nu dat die verbondenheid veel uitgesprokener is. Patrick Codenys van Front 242, Luc Van Acker en ga zo maar door: we delen allemaal dezelfde achtergrond.”

“Wij beseffen dat niet altijd, maar over heel de wereld werd gesproken over die Sound of Belgium in de jaren tachtig. Er moet toch iets in het water gezeten hebben. Zoals Confucius zei: als je wil weten hoe een land bestuurd wordt, moet je naar de lokale muziek luisteren. Onze muziek gaf die staat goed weer.”

‘De rush na een optreden, dat ga ik nog het hardst van al missen’

Voor de verzamelbox Time Capsule, die eerder dit jaar verscheen, knutselde The Neon Judgement enkele covers van onder meer T. Rex, The Velvet Underground, Led Zeppelin, The Cramps en CCR in elkaar. Wie van die bands hadden ze graag eens een nummer van The Neon Judgement onder handen zien nemen? Vloeberghs: “T. Rex! Of John Fogerty van CCR, voor wie ik ongelooflijk veel bewondering heb. Eigenlijk heeft The Neon Judgement een aantal zeer bluesy en bijna cowboyachtige nummers opgenomen. Of misschien moeten die van Front eens iets proberen.” (lacht)

Timmermans: “Of Regi? (lacht) Ik vind de remix die Dave Clarke van TV Treated gemaakt heeft bijzonder geslaagd. Hij zegt zelf: “this music is timeless”. Als hij dat in een club opzet, krijgt hij de kids meteen mee.”

Vloeberghs: “Elke keer als wij TV Treated inzetten, voel je de zaal vibreren. Dat geeft nog elke keer een adrenalinestoot. Met Chinese Black krijg je dan weer alle gothics mee. Eigenlijk hebben we door onze ervaring nu een niveau bereikt dat ons toelaat onze optredens tot in de puntjes te beheersen. Die rush na een optreden zindert vaak nog twee dagen na. Je voelt je niet moe, het is een drug. Dát ga ik nog het hardst van al missen.”

The Neon Judgement passeert met zijn Farewell Tour op Pukkelpop (donderdag 20/8 om 22.30u in de Wablieftent) en in de Ancienne Belgique (26/9).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content