The Germans @ Pukkelpop: Prikkelende performance vol functioneel naakt

The Germans © Thomas Sweertvaegher
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

The Germans speelden in de Wablief?! niet alleen een uitdagend, naar krautrock en psychedelica meurend concert, maar pakten ook uit met een waanzinnige performance.

Eén marathonsong van veertig minuten genaamd Are Animals Different, daarmee trokken The Germans – de band rond zanger-gitarist-toetsenist Jakob Ampe, die sinds kort ook Boris ‘Hong Kong Dong’ Zeebroek in haar rangen heeft – vrijdag richting de door Mauro Pawlowski gecureerde Wablief?!-tent. Die song, door Mauro omschreven als ‘motorik beat heavy infinity pop’, stuiterde van krautrock naar psychedelica en weer terug. Niet de evidentste muziek voor op een festival, wel voor in Mauroworld.

Semi-erotische dansjes

Maar er was méér: een bebaarde man stond op het podium vreemde, semi-erotische dansjes te doen, en ontdeed zich elke tien minuten van een ander kledingstuk. Tot hij op een gegeven moment niks meer om het lijf had dan een netpakje en een onderbroek slash string. Awkward.

‘Wat zou die mens in het dagelijks leven doen?’, vroeg een schijnbaar verwarde toeschouwer, net toen de man z’n string uitdeed, een hele bus witte verf over zich heen kapte, er zijn hele lichaam mee insmeerde en even gek als voorheen verder danste.

Performancekunst

Performen, dát is wat die mens in het dagelijks leven doet. Hij luistert naar de naam Pieter Ampe, is de broer van Germans-zanger Jakob en is een bekend gezicht in de theaterwereld.

Niet veel later kwamen er vanuit het publiek nóg twee wit geverfde naakte mensen opgedoken. En The Germans? Die dreven hun muziek intussen naar een kookpunt. ‘Gimme your love!’, schreeuwde Jakob Ampe met gemanipuleerde stem. Straf concert, nog straffere performance.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content