The Germans: ‘Onze carrière gaat even traag als de slak op onze albumhoes’ (lacht)

The Germans © Nana Vaneessen
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

The Germans are coming! Op verzoek van een man met Pools bloed dan nog wel: Mauro Pawlowski, curator-voor-één-dag op Pukkelpop. ‘Voor een deels dronken publiek kan de subtiliteit wel eens verloren gaan.’

Dit interview is verschenen in de Knack Focus Festivalspecial van 17/6.

‘The Germans bezorgt Gent een tweede kampioenstitel, deze keer in de zelfontworpen categorie motorik beat heavy infinity pop. Vlaamse voodoo, het bestaat’, dixit Mauro. Hoe hebben jullie de titel van de Buffalo’s vorig seizoen gevierd?

LENNERT JACOBS (DRUMMER): Niet zo uitbundig, eigenlijk. Al vonden we het natuurlijk wel wijs dat ze het gehaald hebben.

‘Motorik beat heavy infinity pop’, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

JACOBS: ‘Motorik’ slaat volgens mij op de door krautrock beïnvloede beats. Voodoo snap ik ook nog wel: de vele psychedelische elementen. Wat Mauro met ‘infinity pop’ bedoelt, weet ik dan weer niet goed. Goede omschrijving wel, wetende dat op onze muziek moeilijk een genre te kleven valt.

Jullie jongste album Are Animals Different telt één nummer van een veertigtal minuten.

JACOBS: Het is een jam die we al even hadden liggen en waar we ooit nog iets mee wilden doen. Het nummer is live in de studio opgenomen, in één of twee takes en zonder veel overdubs. We beseffen dat dit niet het meest commerciële concept is, en toch slaat het beter aan dan onze vorige twee albums. We hebben er aanvankelijk 250 exemplaren van laten maken, in de veronderstelling dat nagenoeg niemand zo’n plaat zou kopen. Maar intussen is er een nieuwe persing in de maak.

Jullie liveset volgt min of meer het stramien van de plaat. Gaat het festivalpubliek dat lusten?

JACOBS: Ik denk dat we de set wel een beetje zullen aanpassen. Are Animals Different begint heel subtiel. In de clubs werkte dat heel goed, maar voor een deels dronken publiek kan die subtiliteit wel eens verloren gaan. (lacht)

The Germans: 'Onze carrière gaat even traag als de slak op onze albumhoes' (lacht)
© The Germans

En, zijn dieren nu echt anders?

JACOBS: Er zit eerlijk gezegd weinig achter die titel, zoals meestal bij ons. Met de teksten heeft het alleszins weinig van doen. Ik had gewoon een boek liggen dat Zijn dieren anders? heet. En die slak op de albumhoes? Die staat symbool voor het tempo van onze carrière. (lacht)

Que?

JACOBS: Wij bestaan toch al meer dan tien jaar en ik vind dat we nog altijd met elke plaat beter worden. Toch blijven we niet alleen buiten de mainstream – toegegeven, onze muziek klinkt ook niet zo mainstream – maar zijn we ook nooit gehypet geweest. Ik ben er wel van overtuigd dat we, door onze eigen goesting te doen, misschien niet de snelste weg kiezen, maar hopelijk wel de weg die het langst duurt.

The Germans speelt op vrijdag 21/8 om 17u30 in de Wablief?!-tent. Beluister Are Animals Different op Bandcamp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content