The Gaslight Anthem @ Pukkelpop: Eigen smoelwerk gezocht

The Gaslight Anthem © Wouter Van Vaerenbergh

De muzikale wereld van The Gaslight Anthem wordt al jaren begrensd door Bruce Springsteen en The Clash. Originaliteit is dus niet de grootste troef van de groep. Maar zoals er voor alles een tweedehandsmarkt bestaat, vinden ook de gerecycleerde songs van de Jersey Devils telkens weer nieuwe afnemers.

De blue collar rock van Brian Fallon en zijn vrienden is klassiek van snit, zit degelijk in elkaar en wordt met een voorbeeldige inzet gespeeld. Toch kun je je zelfs tijdens zijn meest ingetogen nummers niet van de indruk ontdoen dat The Gaslight Anthem luidop droomt van grote stadions waar hun verhaaltjes over de ‘American Dream’ en de helende kracht van rock-‘n-roll door duizenden zouden worden meegebruld. Dat mag natuurlijk. Alleen leidt het tot een ietwat stereotiepe sound waar we, na al die jaren, niet echt meer opgewonden van geraken.

Het helpt wel dat de vijf van The Gaslight Anthem sympathieke peren zijn. Op verzoek van een fan speelden ze in Kiewit zelfs het mijmerende ‘Here’s Looking At You Kid’. Voor de rest bestond hun set uit oud (‘Even Cowgirls Get the Blues’) en relatief recent werk (‘Stay Vicious’, ‘Underneath the Ground’) en werden stuwende rockers afgewisseld met rustige, meer folk-georiënteerde nummers.

Plastisch chirurg

Niet dat we redenen hebben om de integriteit van de Amerikanen in twijfel te trekken, maar een plastisch chirurg die hen een eigen smoelwerk bezorgt, kunnen ze echt nog wel gebruiken. Hun weinig geïnspireerde uitvoering van het al platgecoverde ‘House of the Rising Sun’ gaf precies aan waar de schoen knelde: het is het soort traditional waar zelfs een zichzelf respecterende straatmuzikant niet meer mee voor de dag zou durven te komen.

Ook konden we ons niet van de indruk ontdoen dat, na platen als ‘The ’59 Sound’ en ‘American Slang’ het momentum van The Gaslight Anthem inmiddels voorbij is. Hun set op Pukkelpop stoorde allerminst, maar we weten het nu wel zeker: in de eerste divisie zien we dit vijftal nooit meer belanden.

Dirk Steenhaut

DE SETLIST: Handwritten / 1930 / 1,000 Years / Even Cowgirls Get the Blues / Drive / Stay Vicious / Señor / Underneath the Ground / Howl / Sweet Morphine / Great Expêctations / Stay Lucky / House of the Rising Sun / 45 / The ’59 Sound

Het beeldverslag van het optreden van The Gaslight Anthem vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content