TAZ preview: Jong Muziek

© Frederik Beyens

Met Theater Aan Zee begint voor Knack Focus een luistermarathon. Elke dag krijgt u gratis en voor niets een fragment van een concert uit de Jong Muziek-reeks.

Programmeur Pieterjan Vervondel schuimde opnieuw conservatoria, muziekclubs, repetitiekoten … af op zoek naar jonge bands.

Bands die niet voor een gat te vangen zijn – van donkere blues, liedjes in de moertaal tot soul en ‘banjoënde’ buskers – , maar dit staat als een paal boven water: op TAZ komen ze hun hoogsteigen, allerpersoonlijkste ding doen.

’s Morgens om 11u, vaak solo of akoestisch, op de binnenkoer van het Fort Napoleon. ’s Avonds om 17 uur, met full band of elektrisch, in Club Terminus.

Net als bij het Jong Theater is er een professionele jury die beslist welke band naar huis gaat met de Jong Muziekprijs (7.500 euro).

Het volledige programma:

Reena Riot

Reena Riot’s wortels zijn gedrenkt in blues en roots music. Reena Riot speelt haar songs niet, ze (her)beleeft ze. Zowel solo als met band piekt ze een heel optreden lang. Reena Riot is Naomi Sijmons, 23 jaar, dochter van Els De Meulenaere en Alphonse “Fons” Sijmons. Ze studeert zang aan de Condarts Hogeschool in Rotterdam.

Donderdag 28 juli: 11.30u Fort Napoleon (solo) en 17u Club Terminus (met band)

Winther

Jonge gasten uit Antwerpen. Hun honingzoete klanken klinken warm romantisch en verleidelijk, maar niet zonder gevaar. Plots kan alles omslaan en krijgen de teksten van Wolfram Ghesquière iets ontnuchterende cynisch. Winther is met z’n vijven en ze komen over het algemeen goed overeen.

Vrijdag 29 juli: 11.30u Fort Napoleon (akoestisch) en 17u Club Terminus

Say Say

Say Say. 2 woorden. 2 meisjes. Liedjes van rond de 2 minuten. Pretentieloze pop, fijne liedjes die je dag zo kunnen opvrolijken. Luc Janssen kreeg hun demo onder de oren en werd er zowaar enthousiast opgewonden van: “Affengeil” zei hij na afloop. Say Say is Barbara Sarmentero en Judith Van Eeckhout. Ze leerden elkaar kennen op de universiteit van Gent.

Zaterdag 30 juli: 11.30u Fort Napoleon en 17u Club Terminus

Senne Guns

De band Senne Guns nam zopas zijn debuut-cd op. ‘Hoera voor de Eleboe’. Een Nederlandstalige popplaat waarvan het nummer ‘De Goudvis’ regelmatig op de vaderlandse radio te horen is. Maar ook de rest van de plaat kan zo in de ether. Raak observerend, humoristisch, soms licht-erotisch, melancholisch en geflipt.

Zondag 31 juli: 11.30u Fort Napoleon (intiem, duo) en 17u Club Terminus (kwintet)

Maarten Lingier

Toen Maarten Lingier (1993) op 6-jarige leeftijd zijn moeder piano hoorde spelen ging er voor de kleine een wereld open. Lingier -ondertussen 17 jaar- verdiepte zich in de klassieke muziek van oa. Mendelssohn, Chopin en Prokofiev. Maar ook zijn eigen werk bloeit en groeit. Hij is zowel thuis in het klassieke als het jazz repertorium. Zo heeft hij een eigen jazztrio en maakte hij reeds een muziekprogramma met mondharmonicagrootheid Steven De bruyn. Maarten Lingier is jong van leeftijd maar oud van métier.

Maarten Lingier is solo de muzikale gast in Uitgelezen op 31 juli om 17u

Maandag 1 augustus: 11.30u Fort Napoleon (trio) en 17u Club Terminus (kwintet)

Brit Van Hoof & Pieter Thys Brit Van Hoof ontmoette Pieter Thys tijdens het maken van ‘ZMRMN’ , een jongerenproductie van Theater FroeFroe. Hij schreef hiervoor de muziek. Zij acteerde en zong. Er werd al eens gejamd voor een voorstelling en het klonk duidelijk dat haar rauwe krachtige stem mooi paste met zijn warm gitaargeluid. Algauw werden plannen gemaakt om concreet samen te werken rond de literatuur van Neruda, Edward Estin Cummings en Allan Ginsberg. Dit resulteerde in de muziekvoorstelling “The tale of Pebbles & Riverman”.

Dinsdag 2 augustus: 11.30u Fort Napoleon (akoestisch) en 17u Club Terminus

Eefje de Visser

Twee jaar geleden ging de Grote Meisjesdroom van Eefje in vervulling: ze behaalde de finale van de Grote Prijs van Nederland, al 25 jaar lang hét platform in Nederland voor talentvolle muzikanten die toe zijn aan de volgende stap. Met haar Nederlandstalige liedjes vol verassende wendingen en associatieve kronkels pakte ze de Paradiso moeiteloos in en won dan ook glansrijk de eerste prijs.

Dinsdag 2 augustus: 11.30u Fort Napoleon en 17u Club Terminus

Laura Tèm

‘My Eyes’ is het afstudeerconcert dat Laura Tèm maakte tijdens haar laatste jaar kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze zingt over wat ze ziet en over wat ze zou willen dat ze zag. En ze heeft veel vragen. Laura zingt haar eigen soul, met een voltallige band én een strijkkwartet.

Donderdag 4 augustus: 11.30u Fort Napoleon en 17u Club Terminus

The Bucket Boyz

Deze jongens spelen liever op straat dan op een podium. Rasechte buskers uit Amsterdam die met banjo, een lege jerrycan met daaraan een stok en een stuk touw, een paar chop-sticks en 3 schorre stemmen een aanstekelijke mix maken van rockabilly, bluegrass en drum ’n bass. Deze politiek geëngageerd boyz zagen al een groot stuk van de wereld door op te treden op allerhande manifestaties en benefieten.

Vrijdag 5 augustus: 11.30u Fort Napoleon (akoestisch) en 17u Club Terminus (electrisch)

Dandy Davy

Dat Dandy Davy muzieklaureaat werd op TAZ#10 overtrof zijn stoutste verwachtingen. Het voelde aan als een Parijs-Roubaix overwinning. Een Oostendse dijktegel als trofee. En flink wat prijzengeld. Dat werd direct goed besteed aan een dictafoon van 80 €, een nieuwe Martin-gitaar, een videoclip voor zijn culthit ‘Smoking In The Sun’ én aan studiotijd voor zijn nieuwe plaat, de opvolger van de klassieker ‘A Winners Day In Hell Today’.

Op TAZ brengt Dandy Davy met zijn uitgebreide band (naast geheime wapen Bram Moony nu ook met de Tomàn-broers Vlaeminck) exclusief nieuw materiaal uit de in september te verschijnen ‘Destination Bigger Tree’-cd.

Dandy Davy is ook muzikale gast in Uitgelezen op 30 juli om 17u

Vrijdag 29 juli: 20u Club Terminus

Ellen Schoenaerts

Muzieklaureate TAZ#10 Ellen Schoenaerts keert een jaar later terug naar Oostende met een experimentele big band. Naast haar vaste kwartet komen ook Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAUU), Tom Pintens én Josse De Pauw (een duet) haar vervoegen op het hoofdpodium van TAZ. Oude nummers werden speciaal geherarrangeerd, nieuwe nummers gerepeteerd. In de herfst van volgend jaar komt dan ook haar debuutplaat uit. Dat klinkt gezellig allemaal.

Ellen Schoenaerts is ook de muzikale gaste in Uitgelezen op 31 juli om 18u

Maandag 1 augustus: 22u Café Koer

Meer weten? Surf dan naar het dossier met recensies en artikels over Theater Aan Zee 2011 van onze collega’s van Knack.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content