Swing, sax & sun: Knack Focus loopt de 20ste Brussels Jazz Marathon

Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Op vijf grote pleinen en in zo’n tachtig bars in de hele Brusselse binnenstad werd vrijdag de Brussels Jazz Marathon op gang getrapt, een gratis jazzfestival dat aan zijn twintigste verjaardag toe is. Een sfeerverslag.

Op vijf grote pleinen en in zo’n tachtig bars in de hele Brusselse binnenstad werd vrijdag de Brussels Jazz Marathon op gang getrapt, een gratis jazzfestival dat aan zijn twintigste verjaardag toe is. Knack Focus ging die mee vieren. ‘Dit is de opening van de zomer.’ Een sfeerverslag.

‘Jazz in Brussel, dat swingt’, dixit Brussels burgemeester Ivan Mayeur (PS), die vrijdagavond omstreeks 20 uur in het stadhuis de twintigste editie van de Brussels Jazz Marathon officieel voor geopend verklaart.

Swing, sax & sun: Knack Focus loopt de 20ste Brussels Jazz Marathon
© Michael Ilegems

‘Ik ben geen jazzkenner, maar eerder een amateur die van jazz houdt’, vertelt een breed glimlachende Mayeur ons wat later. ‘Ik was vroeger een habitué van de Pol’s Jazz Club in Elsene, en volg de Brussels Jazz Marathon al van bij het prille begin. Voor mij is dit de opening van de zomer.’

Op de zonovergoten Grote Markt is het festival op dat moment al een uurtje of twee aan de gang. Het Belgische septet LG Jazz Collective heeft er reeds opgetreden, en van op het balkon van het stadhuis vangen we een glimp op van Les Bandits de Belleville, een jong Gents collectief met een liefde voor jazz manouche, ook wel bekend als gypsy jazz. ‘It don’t mean a thing if it ain’t got that swing’, zingen de ‘jazzbandieten’ naar het voorbeeld van Duke Ellington.

Swing, sax & sun: Knack Focus loopt de 20ste Brussels Jazz Marathon
© Michael Ilegems

Ceci n’est pas un sax

Maar deze Marathon is meer dan alleen jazz, want naast jazzboegbeelden als Philip Catherine, zal Bilou Doneux later op de avond nog een heuse Bob Marley-tribute spelen in openlucht, en zullen de youngsters van Nordmann het jazzpubliek in het Klein Mercelis Theater laten zien hoe je moet rocken. En dat is slechts een greepje uit het programma, want op zondagavond 24 mei, wanneer het festival beëindigd wordt, zullen er 700 artiesten de revue gepasseerd zijn.

Swing, sax & sun: Knack Focus loopt de 20ste Brussels Jazz Marathon
© Michael Ilegems

Inderdaad, jong en oud zit op de Grote Markt een Manneken Pils te drinken en zich te verlekkeren op een tartiflette. Aan de kraampjes die het marktplein omsingelen, worden t-shirts verkocht waarop behalve het logo van de Jazz Marathon opschriften als ‘I want your sax’ en ‘Swing, sax & sun’ prijken. En bij Neuhaus, schuin achter het podium, rollen saxofoons uit chocolade over de toonbank. Die werden speciaal gemaakt voor de twintigste verjaardag van het jazzfestival. ‘Ceci n’est pas un sax’, staat te lezen op de verpakking.

‘Hedendaagse Belgische jazz is absoluut geen muziek voor in een oud museum’, aldus Jacobien Tamsma, die al twintig jaar programmator is van de Marathon en in een verder verleden nog concerten organiseerde voor onder meer Paco de Lucia. ‘De jonge muzikanten die de jongste tien à vijftien jaar zijn opgekomen, vermengen heel veel verschillende invloeden. En samen met de muzikanten is ook het publiek heel fel verjongd.’

De occasionele toerist

‘Ondanks het feit dat de Brussels Jazz Marathon een gratis festival is dat dus voor iedereen toegankelijk is, komen de meesten specifiek voor de muziek’, vervolgt Jacobien Tamsma. ‘Al is er natuurlijk ook elk jaar de occasionele toerist, die het evenement nog niet kent. Misschien komt die volgend jaar ook wel weer terug. En zo dikt het aantal bezoekers jaar na jaar en beetje bij beetje verder aan.’

Swing, sax & sun: Knack Focus loopt de 20ste Brussels Jazz Marathon
© Michael Ilegems

Eén van die occasionele toeristen, een Duitser, treffen we rond 22 uur aan in Le Roi de Belges aan het Sint-Goriksplein, één van de ruim tachtig cafés waar indoorjazzconcertjes gehouden worden in het kader van de Jazz Marathon. Hij zit op het buitenterras een Duitstalige roman te lezen. ‘Al die live-jazz is heel aangenaam als achtergrondmuziek, maar meer niet’, vindt hij.

Binnenin het café wordt nochtans hard geshaket; de obers dienen zelfs op in full swing. ‘Dit soort caféconcerten zijn plezanter dan die op de hoofdpodia, omdat je echt dicht bij de band staat’, zegt een omstaander.

De groep die in Le Roi de Belges bezig is, heet L’Amicale de la Nouvelle Orléans, een swingjazzband met Brussel als thuisbasis. ‘Het is de eerste keer dat we op de Brussels Jazz Marathon gespeeld hebben’, vertelt de drummer na de show. ‘Nu treden wij wel vaker op in Brusselse pubs, maar vandaag is de sfeer echt wel uitzonderlijk. Mensen komen binnen en buiten en zijn heel fanatiek. Daardoor spelen wij ook enthousiaster.’

Pascal Smet: ‘Ik hou van bossanova’

We zetten onze tocht verder naar het Sint-Katelijneplein in de Dansaert-buurt, waar OPMOC – nog een Brusselse band – de boel opzweept met zijn mix van funk, reggae, punk, hiphop en zelfs salsa. Rechts achteraan op het plein rusten een paar mensen even uit in de ‘hoofdzetel’ van Knack, een grote festivalsofa die u de komende zomer ongetwijfeld vaker zult aantreffen.

Swing, sax & sun: Knack Focus loopt de 20ste Brussels Jazz Marathon
© Michael Ilegems

De hele avond lang zien we shuttlebussen voorbij zoeven, die mensen gratis van en naar de verschillende festivalpleinen brengen. Naast de Grote Markt en het Sint-Katelijneplein zijn dat ook de Zavel, het Luxemburgplein en het Fernand Cocqplein. Die ‘Free Jazz Line’ is een initiatief van Pascal Smet (SP.A), de minister voor mobiliteit in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering.

‘Ik heb 20.000 euro uit mijn mobiliteitsbudget aan de Brussels Jazz Marathon geschonken, omdat ik het een heel belangrijk festival vind in deze stad’, zegt Smet wanneer we hem tegen het lijf lopen. ‘Een stad moet mensen bij elkaar brengen, en muziek is één van de dingen waarmee je dat kunt doen. Jazz is bovendien een heel bijzondere vorm van muziek, die niet agressief is maar mensen in een goeie stemming brengt. Zelf hou ik heel erg van bossanova, wat uiteindelijk toch ook een beetje in het verlengde van jazz ligt.’

Aanslag Joods Museum 2014

Over waar in de stad je die bussen kunt nemen, worden de bezoekers geïnformeerd via de nieuwe app van het festival. ‘Met die app kan je voorts je eigen Marathonparcours uitstippelen’, zegt Jacobien Tamsma. ‘En de toepassing kan ook ingezet worden voor de veiligheid. De aanslag op het Joods Museum werd vorig jaar tijdens de Brussels Jazz Marathon gepleegd. De laatste twee concerten op de Zavel hebben we toen moeten afgelasten. Verder heeft ons publiek daar gelukkig weinig hinder van ondervonden, maar je weet nooit dat er zich nog eens een dergelijk drama voordoet. Dan is het handig dat we de mensen kunnen verwittigen via onze app.’

Swing, sax & sun: Knack Focus loopt de 20ste Brussels Jazz Marathon
© Michael Ilegems

De openluchtconcerten zijn inmiddels – het is elf uur, half twaalf – afgelopen, en dus duiken we nog even enkele bars in: de Bonnefooi, de Monk, Café des Halles…: zowat overal in de binnenstad worden nog afterjams gespeeld.

Londens koppel: ‘Speciaal voor dit festival een weekendje Brussel geboekt’

Aan de toog van één van die cafés ontmoeten we Richard en Claire uit Londen, een koppel dat speciaal voor de Brussels Jazz Marathon naar onze hoofdstad afgezakt is. ‘Zo’n zes à zeven maanden geleden zijn we op dit festival gebotst via internet en hebben we meteen een weekendje Brussel geboekt’, zegt Richard. ‘Als grote jazzfans vinden we in Londen niet echt onze gading – de jazzscène is er nogal controlled -, dus gaan we in het buitenland op zoek naar leuke jazzclubs -of evenementen. Zelf heb ik een tijdje in Buenos Aires gezeten, en daar wordt in zowat elk metrostation wel jazz gespeeld’, vult Claire aan.

Swing, sax & sun: Knack Focus loopt de 20ste Brussels Jazz Marathon
© Michael Ilegems

‘We hebben de artiesten van dit festival vooraf uitgecheckt op YouTube, en hebben vervolgens een heel parcours uitgetekend. Al moet ik bekennen dat we hier al snel aan het drinken zijn geslagen en we die planning dus min of meer overboord gegooid hebben (lacht).’

De Brussels Jazz Marathon loopt nog tot en met zondag 24 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content