Stromae treedt voor het eerst op in Rwanda: ‘Als ik een traan laat, dan zal mijn hart gesproken hebben’

Stromae © Belga Image

De Belgo-Rwandese zanger Stromae zegt “opgetogen” te zijn om in de Rwandese hoofdstad Kigali zijn Afrikaanse tournee te kunnen afsluiten. Het concert dat hij er vandaag/zaterdag speelt is langverwacht en symbolisch – de Rwandese vader van de zanger werd in 1994, tijdens de genocide, vermoord.

“Ik ben natuurlijk opgetogen om hier te zijn, zeker met de gezondheidsproblemen die ik had waardoor we mijn concerten moesten annuleren”, zei Paul Van Haver, Stromaes echte naam, tijdens een persconferentie voor zijn concert. “Maar ik ben bijzonder gelukkig om hier te zijn, en het is vreemd voor mij om gezichten te zien die op mij lijken, of waar ik op lijk. Dat is een prettig gevoel, maar ook bijzonder.”

Grote affiches kondigen in de Rwandse hoofdstad het concert van zaterdagavond, in het stadium van de Kigali Independent University, aan. Tot grote ontgoocheling van zijn fans had de artiest in juni de twee laatste concerten van zijn Afrikaanse toer moeten afzeggen, die van Kinshasa en Kigali. Reden waren ernstige bijwerkingen van een preventieve antimalariabehandeling. “Dat was redelijk verschrikkelijk, het was een heel slechte periode”, gaf hij toe, terwijl hij ook verwees naar een “echt vermoeidende” tournee. “Het is een beetje het lot dat we hier in Kigali eindigen”, aldus de zanger. “Het was toch belangrijk dat we ook naar mijn land van oorsprong kwamen.”

Papaoutai

Stromae heeft zich in het verleden slechts zelden uitgesproken over zijn Rwandese afkomst. “Toen ik 5 was, was ik al eens in Rwanda, maar daar herinner ik me niet veel meer van. Mijn oorsprong ken ik enkel via Europa. Het is ook daarom dat ik wat afstand probeer te bewaren, maar ik kijk er wel naar uit om mijn origine te herontdekken.” Op de vraag of hij in Kigali ook “Papaoutai” gaat spelen, antwoordde hij dat hij daar de vorige nacht in bed aan gedacht had. “Ik vroeg me af hoe moeilijk het zou zijn om dat nummer te zingen, en uiteindelijk is het professionalisme redelijk snel naar boven gekomen. Maar als ik dan een traantje laat, dan zal het mijn hart zijn dat gesproken heeft.”

Ook zijn moeder, die afkomstig is van Aalst, heeft de verplaatsing naar Kigali gemaakt. In de marge van zijn concert zal hij ook familieleden ontmoeten en een herdenkingsmonument voor de genocide. Zowel de zanger als zijn entourage willen niet veel kwijt over die plannen.(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content