Stromae @ Rock Werchter Dag 4: Een Brabançonne van beats

© Wouter Van Vaerenbergh
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

(00u15, Main Stage) Stromae nam de taak van de Rode Duivels om het Belgengevoel levend te houden met bravoure over. Het was nog één keer tous ensemble.

PLUS

“Landgenoten, compatriotes. Goeienavond, bonsoir. Ik ben zo blij om thuis te zijn”, stak Paul Van Haver van wal, twee nummers ver in zijn closing game op Rock Werchter 2014. Hij had net met ‘Ta Fête’ de wei voor het eerst collectief doen raven. ‘Ta Fête’ is een nieuw soort Brabançonne geworden; een Brabançonne van beats.

“Spreken jullie Vlaams? Spreken jullie Frans?”, klonk het vervolgens. ‘Peace Or Violence’ werd ingezet. Stromae hield het V-teken op en honderdduizenden landgenoten – Vlamingen, Walen, Brusselaars – gingen uit hun dak. De V van Verenigd?

Stromae speelt in zijn eigen league. Het is ongelooflijk hoe hij zich, als een bonkende Brel, verschillende muziekgenres eigen maakt, en er niet zelden ook de draak mee steekt. Want het aan de overleden Kaapverdische zangeres Cesáriá Évora opgedragen ‘Avé Césaria’ was, naast een foute hedendaagse folksong toch vooral een persiflage op een folksong. Stromae hief het glas en kwakte het achterover. “Schol.”

Ja, Paul Van Haver is een poseur, en Stromae een typetje. Een formidabel geconstrueerd én neergezet typetje, dat wel. In ‘Tous Les Mêmes’ liet hij zich nog eens van zijn androgyne kant zien en tijdens ‘Humain à l’eau’ wierp hij zich op als de legergeneraal die de hele weide het commando gaf om te marcheren.

“Waarom zeggen ze in Frankrijk French fries tegen Belgische frieten? Een beetje schandalig, hé. Het zijn Belgian fries!”, aldus nog Stromae, in een nieuwe poging het Belgengevoel aan te wakkeren. “Zullen wij dan vanaf nu ook maar doen alsof de mosselen uit België komen? Uit Brussel, Luik, Aarlen of Leuven?” Een luid applaus was zijn deel.

En de oerkreet Tous ensemble heeft bij Stromae een nieuwe dimensie gekregen. Het ninetiesmoment ‘Alors On Danse’ – waar flardjes Faithless en Snap! onder gemengd werden – ontketende een volksdans, en met het logische bisnummer ‘Papaoutai’ werd een euforische streep getrokken onder Rock Werchter 2014.

Stromae was weer thuis. Voor eventjes dan toch. Want wie een rockfestival kan inpalmen waar hij nog nooit eerder had gestaan en dat hij meteen als eerste Franstalige ooit mocht afsluiten, heeft nog heel wat werelddeeltjes aan zijn voeten liggen. Verover ze, beste landgenoot.

MIN

Het moet van ons hart: het hele concert lang zaten we toch een beetje te twijfelen. Of het niet allemaal iets té artificieel was. Die veelvuldige kostuumwissels, die dronken Stromae uit ‘Formidable’, die pop uit ‘Papaoutai’: we hadden het allemaal al te vaak gezien. Het is part of the show, ja. We vragen ons gewoon af hoe lang het nog zal blijven werken alvorens het een gimmick wordt.

HOOGTEPUNTEN

‘Ta Fête’, ‘Bâtard’, ‘Formidable’

SETLIST: Ta Fête / Bâtard / Peace or Violence / Tous les Mêmes / Avé Césaria / Moules Frites / Formidable / Humain à l’eau / Alors On Danse // Papaoutai

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content