Stef Kamil Carlens in ode aan Tom Waits’ ‘Rain Dogs’

© Anti Records - Gauthier Bourgeois

Enkele maanden geleden ging de Britse muzikant David Coulter op zoek naar artiesten die mee wilden doen aan zijn eerbetoon aan het klassieke album ‘Rain Dogs’ van Tom Waits. Vanzelf kwam hij bij Stef Kamil Carlens terecht.

De Zita Swoon-frontman is al zolang hij zich herinnert al fan van de Amerikaanse zanger. “Toen ik hem op mijn zestiende ontdekte, was het alsof er een wereld voor mij open ging. Dat was iets volledig uniek, iets wat ik nog nooit had gehoord.”

Carlens werd eerst verliefd op het vroege, meer toegankelijke werk van Waits. Platen als ‘The Heart of Saturday Night’ en ‘Heartattack and Vine’ roepen de sfeer op van rokerige cafés in de vroege uurtjes, en dat is ook de Waits die de meeste mensen kennen. Later ontdekte Stef Kamil ook ’s mans meer experimentele kant, met onder meer ‘Swordfishtrombones’ en natuurlijk ‘Rain Dogs’.

Laatstgenoemd album werd al snel een van Waits’ populairste platen. Om te bewijzen dat ‘Rain Dogs’ 25 jaar na datum nog niets van z’n relevantie heeft verloren, bedacht David Coulter (bekend van onder meer The Pogues, Joe Strummer en Marianne Faithfull) een avondvullende productie waarop verschillende artiesten de volledige plaat live brengen. Bij een veelzijdig artiest als Tom Waits hoort een bont gezelschap, en dat had Coulter ook door. Hij bracht drie mannelijke en drie vrouwelijke gastzangers samen, die elk enkele nummers zingen. Onder meer de Franse zanger Arthur H doet mee aan het project, naast St. Vincent en Camille O’Sullivan, die voor de cabareteske sfeer moet zorgen. “Coulter volgt ook mijn werk al jaren”, vertelt Carlens. “Hij wist dat ik een grote Waits-fan was, en van het een kwam het ander.”

Carlens is heel lovend over de band waarmee hij tijdens ‘Rain Dogs Revisited’ mag spelen. “Het zijn echt zo goed als allemaal klasbakken. Coulter speelt zelf ook mee, een heel boeiende muzikant is dat. En dan heb je ook nog onder meer Terry Edwards, bekend van Tindersticks, en Steve Nieve, die een grote rol speelde in de doorbraak van Elvis Costello. Echt een cadeau, zo’n band.” ‘Rain Dogs Revisited’ stond al drie keer op de planken, in Lyon, Montreux en Londen. Het werd een groot succes, en het gezelschap kon ook op goede kritieken rekenen. Zijn er door het grote succes soms plannen om nog enkele extra concerten te plannen? “Er zijn veel aanvragen, maar praktisch is het wellicht niet zo makkelijk om al die muzikanten opnieuw samen te krijgen. Misschien dat er nog eens een plaat van komt, maar dan moeten we meer tijd krijgen om te repeteren. Nu moesten onze covers op enkele uren tijd klaar zijn, terwijl ik daar met Zita Swoon bijvoorbeeld twee of drie dagen aan werk. Op het podium gaat het hem vooral om de sfeer, en die zit zeker goed.”

‘Rain Dogs Revisited’ is op 20 november te zien in Eindhoven, en op 22 november in Parijs. Tickets voor Eindhoven zijn hier te koop. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content