Southern rock-pionier Gregg Allman overleden

© Belga

Gregg Allman, een van de oprichters van de Allman Brothers Band en een pionier van de southern rock, is zaterdag overleden op 69-jarige leeftijd. Dat staat in een mededeling die zaterdag werd gepubliceerd op zijn website.

Gregg Allman richtte samen met zijn broer Duane de Allman Brothers Band op, die bekend is van nummers als “Midnight Rider”, “Melissa” en “Ramblin’ Man”.

De muzikant “overleed vreedzaam in zijn woning in Savannah, Georgia“, aldus de mededeling, waarin ook staat dat Allman de afgelopen jaren met talrijke gezondheidsproblemen kampte.

Maar zelfs toen hij ziek was, zag hij reizen en muziek spelen als “belangrijke medicatie voor zijn ziel”, is te lezen in de mededeling. “Muziek spelen trok hem overeind en hield hem staande tijdens de zwaarste momenten.”

Greg Allman werd in 1999 gediagnosticeerd met hepatitis C en onderging in 2010 een levertransplantatie. Zijn broer Duane overleed in 1971 op 24-jarige leeftijd bij een motorongeval.

De Allman Brothers Band, een van de meest succesvolle klassieke rockbands aller tijden, werd in 1995 toegevoegd aan de Rock and Roll Hall of Fame. In 2012 kreeg Allman een Grammy Lifetime Achievement Award.

De band bleef meer dan 45 jaar samen, en tourde tot in 2014. Ze was berucht voor haar tumultueuze geschiedenis, met overlijdens, ontbindingen, nieuwe bandleden en openlijke gevechten tegen drugs en alcohol, aldus Variety. In januari overleed Butch Tucks, de oerdrummer van de band, eveneens op 69-jarige leeftijd.

Allman bouwde ook een solocarière uit, die steeds ondergeschikt bleef aan de band. Toch kende hij met “Laid Back” (1973) en “I’m no Angel” (1987) successen. In 2011 bracht hij nog het album “Low Country Blues” uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content