Sopraan Montserrat Caballé overleden: van Spaans opera-icoon tot samenwerking met Freddie Mercury

Montserrat Caballé © Reuters

De Spaanse sopraan Montserrat Caballé is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het ziekenhuis van Santa Creu i Sant Pau in Barcelona zaterdag gemeld. Bij het grote publiek is ze vooral bekend van haar samenwerking met Freddie Mercury.

Met Montserrat Caballé is een grote diva uit de operawereld van ons heengegaan. ‘Ze is deze nacht gestorven in het ziekenhuis van Sant Pau’, aldus een bron binnen het ziekenhuis zaterdag. Caballé kampte al jaren met gezondheidsproblemen. Ze wordt beschouwd als een van de grootste sopranen van Spanje.

Biografie

Bij haar geboorte leek María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch nochtans niet voorbestemd voor roem en glorie. De operazangeres werd geboren uit ouders die tijdens de Spaanse burgeroorlog alle have en goed zouden verliezen. ‘Wij hebben toen honger geleden’, vertelde Caballé. Zij moest vroegtijdig de school verlaten om als oppas mee geld in het gezinslaatje te brengen.

Gelukkig voor haar was zelfs toen al haar talent onmiskenbaar, en zorgden kleine mecenassen ervoor dat zij naar het conservatorium kon gaan en haar eerste optredens houden. Vooralsnog bleef het bij de Caballés wel kommer en kwel. Midden de jaren vijftig verhuisde het gezin naar Zwitserland als gastarbeiders. In het Alpenland begon eindelijk het sprookje, met in eerste instantie veel succes voor Montserrat in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Ze begon haar carrière in 1956 in het Zwitserse Bazel, als stervende tbc-lijdster in ‘La Bohème’ van Puccini. Haar internationale doorbraak dateert van 1965, toen ze de titelrol vertolkte in ‘Lucrezia Borgia’ van Gaetano Donizetti in Carnegie Hall in New York. Ze zong onder meer in de Metropolitan Opera, San Francisco Opera en Vienna State Opera, en trad op met bekende namen zoals Luciano Pavarotti en Placido Domingo.

Wat Caballé zo speciaal maakte? Kenners zeggen: haar stemtechniek, haar stembereik, haar beheersing van de pianissimo-techniek en haar interpretaties van het belcanto-genre (aria’s uit opera’s van Bellini, Donizetti en Rossini), een genre waarin zij zich al begin jaren zestig had gespecialiseerd. In haar decennialange carrière trad Caballé meer dan 4.000 keer op en vertolkte zij een negentigtal verschillende rollen.

‘De beste van de besten’

‘Droevig nieuws. Een grootse ambassadeur voor ons land is overleden, een sopraan die internationale roem kreeg. Montserrat Caballé, haar stem en haar zachtheid zullen voor altijd bij ons blijven’, schreef de Spaanse premier Pedro Sánchez op Twitter.

Het koningshuis in Madrid spaarde de lof niet voor het overlijden van de sopraan: met Caballé is ‘een legende van de universele cultuur’ en ‘de beste van de besten’ heengegaan. Tot het bittere einde bleef de diva zingen: net na haar 85ste verjaardag, op 14 april, trad zij nog op in de Oekraïense hoofdstad Kiev, samen met haar dochter Montserrat Martí (45), bijgenaamd ‘Montsita’ of ‘kleine Montserrat’.

Bij het grote publiek is ze vooral bekend van haar samenwerking met Freddie Mercury van Queen, die het nummer Exercices in Free Love voor haar schreef. Ze zong ook met Mercury het nummer Barcelona. Haar stem is ook te horen in twee nummers van newagecomponist Vangelis.

https://www.youtube.com/360https://i.ytimg.com/vi/Y1fiOJDXA-E/hqdefault.jpg

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
video1.0Freddie Mercury Solo344459YouTubehttps://www.youtube.com/user/freddiemercurysolo480Freddie Mercury & Montserrat Caballé – Barcelona (Original David Mallet Video 1987)

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content