Sinterklaasliedjes krijgen update

© REUTERS

Naar aanleiding van de heisa rond zwarte piet in Nederland worden de bekendste sinterklaasliedjes ‘afgestoft en aangepast aan deze tijd’. Exit discriminerende woorden als ‘zwarte knecht’. En niemand krijgt nog de ‘roe’ als hij stout is.

Uitgeverij Ploegsma wil dat een nieuw boek met aangepaste sinterklaasliedjes nog dit jaar wordt verspreid op alle basisscholen in Nederland. De uitgever wil hierover overleggen met het Nederlandse ministerie van Onderwijs, verklaarde een woordvoerster naar aanleiding van een bericht in het Algemeen Dagblad (AD).

In oktober verschijnt het boek Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, van Paul Passchier en Thedo Keizer (beiden cabaretier, tekstschrijver en muzikant). Hiervoor zijn de 25 bekendste sinterklaasliedjes “afgestoft en aangepast aan deze tijd”. Zo is Piet niet langer “een zwarte knecht” en krijgt niemand nog de “roe” of de “gard” als hij stout of onbraaf is. Je krijgt als cadeau ook niet langer een “bromtol met een zweep erbij”.

Passchier en Keizer presenteerden intochten en werkten mee aan verschillende sinterklaasfeesten en sinterklaastelevisieprogramma’s. Naar aanleiding van de Zwarte Pieten-discussie wilden ze de teksten van de liedjes aanpassen aan deze tijd en alle woorden eruit halen die discriminerend zouden kunnen zijn.

Aan sommige liedjes was sinds 1850 geen letter meer veranderd. Als het aan de uitgever en de schrijvers ligt, wordt dit boek “hét nieuwe standaardwerk voor sinterklaasliedjes”. Volgens het ministerie is het aan de basisscholen zelf om te beslissen of ze het boek willen aanschaffen. “Wij gaan niet over de lesmaterialen die scholen gebruiken”, liet een woordvoerster weten. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content