‘Sfinks gratis maken was enige juiste beslissing’

© Céline Harcq

Sfinks Mixed, het wereldmuziekfestival dat traditioneel het laatste weekend van juli plaatsvindt in Boechout, zal dit jaar gratis zijn. Programmator Patrick De Groote geeft een woordje uitleg bij deze opmerkelijke beslissing.

Sfinks Mixed krijgt dit jaar een extra festivaldag en vindt plaats van 25 tot en met 28 juli in Boechout, Antwerpen.

Patrick De Groote: “Het Sfinks Festival gratis maken was volgens ons de enige juiste beslissing. Nadat eind januari bekend raakte dat de subsidiekraan werd toegedraaid, moesten we op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Er werd ons geadviseerd om commerciëler te programmeren of de ticketprijzen op te trekken. Dat zagen we niet zitten, het festivalcircuit wordt alsmaar commerciëler en steeds meer mensen vallen uit de boot. Wij wilden hier niet in meegaan, al is er wel heel wat tijd en rekenwerk overgegaan voor we de sprong durfden wagen.”

Geen entreeprijs, dat is een flinke hap uit de omzet … Hoe gaan jullie de kosten nu dekken?

De Groote: “Uiteraard hopen we met deze beslissing meer volk te lokken, en dat betekent meer consummaties. Aangezien we de drank- en spijsstandjes zelf in handen hebben, in plaats van het uit te besteden, hebben we hier grotere winstmarges op dan andere festivals. Daarnaast mag je ook onze sponsors niet vergeten.”

Wordt er ook bespaard op de namen?

De Groote: “Ja, echt heel grote namen, als bijvoorbeeld de Buena Vista Social Club, hoef je bij ons niet meer te verwachten. We gaan meer op eerder onbekende groepen inzettenen en op kwaliteit van eigen bodem. Dat is volgens mij ook geen enkel probleem, als ik luister naar de reacties van het publiek hoor ik dat net die ontdekkingen Sfinks zo uniek maken. Dit gaan we dan nog extra naar voren schuiven, we willen echt straffe groepen op de podia zetten. Naast de podia kijk je trouwens ook je ogen uit. De laatste jaren hebben we hard gewerkt aan de randactiviteiten. Van theater, circus tot verschillende marktjes bij ons vind je het allemaal.”

Jullie doen er ook nog eens een extra dag bovenop, nog meer kosten…

De Groote: “Ach, als het publiek genoeg eet en drinkt, verdient die dag zichzelf direct terug.”

Wanneer weten wie er op jullie affiche prijkt?

De Groote: “De eerste vier namen zijn al bekend: Jagwa Music uit Tanzania, de Braziliaans gekruide groep Batucada Sound Machine uit Nieuw-Zeeland, Lindigo uit Réunion en Akua Naru uit de Verenigde Staten. Vanaf volgende week worden wekelijks nieuwe namen bekendgemaakt. (CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content