Schauvliege stelt plan hertekening Vlaamse kunstinstellingen voor

© Belga

Centraal in het plan staat de oproep tot een betere samenwerking tussen de instellingen.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft haar plan voor de hertekening van de grote Vlaamse kunstinstellingen voorgesteld. Centraal staat de oproep tot een betere samenwerking tussen de instellingen.

Zo worden de Vlaamse Opera en het Ballet van Vlaanderen samengevoegd onder de leiding van één intendant. Voor de orkesten van de Brussels Philarmonic (VRO/VRK), deFilharmonie en de Opera komt er ook een pool van muzikanten. Volgens minister Schauvliege zullen er bij de hervorming geen gedwongen ontslagen vallen.

In december moeten de zes grote kunstinstellingen van de Vlaamse gemeenschap (Vlaamse Opera, Koninklijk Ballet van Vlaanderen, deFilharmonie, VRO/VRK, deSingel en de Ancienne Belgique) een nieuwe beheersovereenkomst krijgen. In aanloop naar die nieuwe overeenkomsten timmerde minister Schauvliege aan een voorstel om de synergie tussen de instellingen te verhogen. De operatie, die in 2011 wordt opgestart, moet klaar zijn tegen eind 2012.

Pool

“Bedoeling is om de instellingen beter te laten samenwerken”, aldus Schauvliege. In de toekomst zouden de Opera en het Ballet van Vlaanderen worden samengevoegd onder de leiding van één intendant. Die zal instaan voor de programmering en budgettaire invulling van beide disciplines.

Naast de cluster opera en ballet wordt een grote pool van orkest- en koorleden gevormd. Als de Opera, de Brussels Philharmonic of deFilharmonie dan extra muzikanten nodig heeft voor een voorstelling, kan er een beroep gedaan worden op die pool. Die regeling moet de kosten voor het toevoegen van muzikanten helpen verminderen.

Reactie Vlaamse Opera: “Interessante piste”

In een eerste reactie laat Aviel Cahn, de intendant van de Vlaamse Opera, zich positief uit over de plannen van Schauvliege. “De Vlaamse Opera is vooral verheugd dat de kwaliteit en de uitstraling van ons Symfonisch Orkest en Koor erkend wordt door de minister en dat er plannen zijn om die twee verder te versterken. Het plan van de minister, dat eerder nog niet op tafel lag, om ook de mogelijkheid te geven aan gespecialiseerde muziekensembles om samen te werken met de Vlaamse Opera is zeker een interessante piste”, stelt Cahn.

De toekomstige samenwerking met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen ziet Cahn als een grote uitdaging. “Op dit vlak staan we aan het begin van een traject, er zijn nog heel wat zaken die grondig uitgewerkt moeten worden.”

Tot slot is de intendant blij met de plannen van Schauvliege om zowel de opera van Gent als die van Antwerpen verder te verfraaien. “De restauratie van de Gentse opera is broodnodig en ook die van Antwerpen moet nog verder afgewerkt worden”, besluit Cahn.

Reactie Ballet van Vlaanderen: “Beschamend voor Vlaanderen”

Bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen was de reactie helemaal niet positief. De dansers schreven een open brief aan Joke Schauvliege en artistiek directeur Kathryn Bennetts nam prompt ontslag. “Ik wil niet een in land leven met zo’n cultuurbeleid”, vaart Bennetts uit tegen Schauvliege. “Dit getuigt van arrogantie en onwetendheid. Die plannen komen van een minister van Cultuur die ik nog nooit ontmoet heb en nog nooit naar een van onze voorstellingen gekomen is. Dat is beschamend voor Vlaanderen. Collega’s uit de internationale ballet- en operawereld lachen met dit land.”

Bennetts stoort zich aan het feit dat er een intendant komt die zeggenschap krijgt over het Ballet. “Ik kwam net hier omdat ik niet meer onder een intendant wou werken.” Bovendien hekelt ze ook de onderfinanciering van haar gezelschap dat al lang in moeilijke papieren zit. “Een gezelschap van ons niveau werkt met een budget van 20 à 25 miljoen euro. Wij moeten het met 6 miljoen euro rooien.”

Kathryn Bennetts werkte sinds 2004 bij het Ballet van Vlaanderen en onder haar bewind steeg de internationale renommee van het gezelschap naar grote hoogten. Onder meer de voorstellingen Impressing the Czar en Artifact werden wereldwijd lovend onthaald. Dankzij Impressing the Czar kreeg het gezelschap vorig jaar een Laurence Olivier Award, zowat de Oscars van de danswereld.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content