Sam Smith draagt Oscar (voor beste song) op aan holebigemeenschap

© /

Sam Smith sleepte zondag zijn eerste Oscar in de wacht voor de Bondsong “Writing’s On The Wall”. Tijdens zijn bedankingsspeech klonk het twijfelend dat hij hiermee de eerste openlijke homoseksueel is die de prijs wint. Maar is dat wel zo?

Dat u nooit alles mag geloven wat in de media verschijnt, is misschien een beetje paradoxaal om hier te lezen, maar wel een advies dat Sam Smith beter ook had gekregen voor de Oscarceremonie.

‘Ik las in een artikel dat nog geen enkele openlijke homoseksuele man een Oscar won’, verwees de zanger, die het gouden beeldje voor ‘Beste Originele Nummer’ mee naar huis mocht nemen, in zijn bedankingsspeech naar een artikel dat The Guardian eerder dit jaar bracht. Daarin zei acteur Ian McKellen: ‘Ik vraag me af of dat komt door vooroordelen of toeval.’

Trotse homo

Dit liet Sam Smith duidelijk niet koud. Bij het ontvangen van zijn Oscar maakte hij tijdens zijn speech gebruik van zijn 45 seconden om de holebigemeenschap een hart onder de riem te steken. ‘Als dit het geval is, en ook als het niet het geval is, wil ik deze prijs opdragen aan holebi’s over heel de wereld’, vertelde Smith. ‘Ik sta hier vanavond als een trotse homo, en ik hoop dat we op een dag allemaal samen leven als gelijken.’

De uitspraak van McKellen verwees echter naar de acteercategorieën, want verschillende holebi’s wisten wel al een award te bemachtigen. In Smiths categorie wonnen bijvoorbeeld Elton John en Stephen Sondheim eerder een Oscar, bij de acteurs overtuigde Joel Grey de Academy van zijn talent. Dat was wel voor hij zich outte.

Sam Smith haalde het in de categorie ‘Beste Originele Nummer’ met Bondsong “Writing’s On The Wall” van onder meer Lady Gaga en The Weeknd.(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content