Sabam trekt vergoeding voor embedden YouTube-video’s weer in

© gf

Auteursrechtenvereniging Sabam schort de vergoeding voor embedded video’s tijdelijk op en gaat overleggen met de sector. Dat is het gevolg van een overleg met minister van Economie Kris Peeters.

Afgelopen week kwam aan het licht dat Sabam een vergoeding wil van internetgebruikers die YouTube-video’s op een eigen website plaatsen, het zogenaamde embedden. Volgens een arrest van het Europees Hof is dat echter niet nodig. Sabam had een overleg met Kris Peeters, maar blijft bij haar standpunt.

“Wanneer beschermde werken worden geëmbed op blogs of websites wordt dit als een nieuwe reproductie en een nieuwe communicatie naar het publiek beschouwd. Hiervoor is de toestemming van de rechthebbende vereist”, stelt de vereniging.

De uitspraken van het Europees Hof hebben volgens Sabam betrekking op specifieke gevallen en kunnen niet worden veralgemeend. Wel werd overeengekomen om een tijdelijk moratorium in te voeren, waarin er geen toestemming nodig is of gefactureerd zal worden. Die periode zal worden gebruikt om te overleggen. Volgens Kris Peeters zal het moratorium enkele weken of maanden duren. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content