Sabam Jazz Awards uitgereikt op Gent Jazz Festival

Zondagavond werden op het Gent Jazz Festival de Sabam Jazz Awards uitgereikt. Kris Defoort, Lander Gyselinck en Jacobien Tamsma zijn de eer en een geldprijs rijker.

Zondagavond werden op het Gent Jazz Festival de Sabam Jazz Awards uitgereikt. Kris Defoort, Lander Gyselinck en Jacobien Tamsma zijn de eer en een geldprijs rijker.

Kris Defoort, pianist-performer, orkestleider en componist ging aan de haal met de Sabam Jazz Award in de categorie Gevestigde Waarde waaraan ook een geldprijs van 10 000 euro vasthing. “Hij maakt jazz, klassiek en opera. Op al deze terreinen valt de laureaat op door de consistentie van de creatieve reflexen, de constante kwaliteit van de expressie, en de voortdurende afwijzing van het status quo”, luidt het juryverslag.

“Defoort bezit daarbij het unieke vermogen om de ogenschijnlijk disparate en soms zelfs tegenstrijdige facetten van zijn werk te verweven tot een groot geheel dat een sterke persoonlijke signatuur vertoont. Hij beheerst de kunst om zich tussen genres en disciplines te bewegen zonder zelfs maar een zweempje van modieuze cross-over te suggereren. Ook in meer formele muzikale uitingen legt hij de vrije geest van de jazz niet het zwijgen op.” Defoort, die ondertussen al 25 jaar bezig is, werd eveneens gelauwerd om zijn gestadig artistiek parcours en om zijn rol als mentor en docent voor jonge musici; Defoort is immers docent improvisatie aan het conservatorium.

De Jeugd & Muziek Award ging dan weer naar drummer Lander Gyselinck,die eveneens ondersteund wordt door een geldbedrag van 5000 euro. Daarbovenop krijgt Lander Gyselinck ook vier dagen studiotijd in La Chapelle Studios aangeboden. “De award is een erkenning van het grote intrinsieke muzikale talent van de winnaar”, aldus de jury. “Daarenboven komt hij over als een zeer gemotiveerde artiest die zich zonder enig probleem aan het ontplooien is van een ondersteunende tot een sturende muzikant. Deze laatste evolutie is weinigen in het genre gelegen. Hij nam zelf reeds het initiatief tot de oprichting van verschillende eigen muzikale projecten. Deze zijn bovendien zeer divers van aard en ook dit kan de jury charmeren. De (doel)gerichtheid van Gyselinck in de uitstippeling van zijn carrière wekt voor de jury het nodige vertrouwen dat hij kan doorgroeien tot een artiest van internationaal niveau. We denken dan ook dat de prijs een mooie artistieke injectie kan geven in de verdere ontwikkeling van deze muzikant.”

Sabam koos tevens ook een Muze; een Belgische jazzpersoonlijkheid die omwille van zijn of haar verdiensten succesvolle acties ondernomen heeft ter ondersteuning van de jazz. Die prijs gaat naar Jacobien Tamsma, die concerten en festivals zoals Skoda Jazz, VW Spring Sessions en de Brussels Jazz Marathon organiseert. Ze speelt daarnaast ook een belangrijke rol in de carrières van Philip Catherine en Jef Neve als manager. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content