Rock Werchter – Dag 3: Rammstein (*): Pijnlijk gerammd

(23u25, Main Stage) Rammstein sloot de derde Werchterdag af met een technisch hoogstaand vuurspektakel, maar een muzikaal ongeïnspireerd concert.

PLUS: Till Lindemann en zijn mannschaft brachten wat er van hen verwacht werd als headliner van dag drie op Rock Werchter: de meezingbare refreinen van nummers als ‘Ohne Dich’, ‘Mein Herz Brennt’ en ‘Sonne’ in een visueel spektakelstuk verwerken. Tot zover het goeie nieuws.

MIN: Rammstein was de eerste naam die door de organisatie van Rock Werchter bekendgemaakt werd in de aanloop naar deze editie: de kroniek van een aangekondigde muzikale flop. Hun popcorn-‘Tanzmetal’ is een gimmick – de mannen zeggen zelf dat ze op podium een personage spelen -; een uit de hand gelopen grap. Een slechte grap dan nog. Het concert in Werchter was overberedeneerd, er zat geen spontaneïteit in. Voor wie aan zijn Duitse grammatica wil werken, is een Rammstein-show misschien een aanrader, omdat het een hoogmis is als het op naamvallen en vervoegingen aankomt. Voor de meer avontuurlijk ingestelde muziekliefhebber is het dat niet.

Alles staat bij Rammstein in het teken van de visuele beleving. Nog voor de eerste noot van openingsnummer ‘Ich tu dir weh’, werd er rijkelijk met vuurwerk geschoten. En tijdens haast elke song die volgde, kregen we een variant daarop – vlammenwerpers, vuurspuwers en bazooka’s, plus andere attributen zoals slagersmessen en – echt waar – een waterpistool in de vorm van een penis. Technisch klopt het allemaal wel, de muziek en de animaties zijn tot op de nanoseconde op elkaar afgestemd, maar het maakt de muziek gewoon bijkomstig.

Conclusie: de wedstrijd in Werchter duurde negentig minuten, en op het einde verloren de Duitsers. Het is eens wat anders.
HOOGTEPUNT: Geen.
QUOTE: “Thank you, danke schön, dankuwel”, waren de enige woorden van Lindemann. Dus haalden wij onze inspiratie bij een omstaander: “Mijn vader is een professor Duits. Hij zegt dat achter die zware muziek van Rammstein eigenlijk héél schattige teksten schuilen.”
SETLIST: Ich tu dir weh / Wollt ihr das Bett in Flammen sehen? / Keine Lust / Sehnsucht / Asche zu Asche / Feuer frei! / Mein Teil / Ohne dich / Wiener Blut / Du riechst so gut / Benzin / Links 2-3-4 / Du hast / Bück dich / Ich will //Mein Herz Brennt / Sonne / Pussy

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content