Rock Werchter – Dag 2: Richard Hawley (*****) betovert The Barn

© Koen Keppens

(19u, The Barn) De Britse rootsrocker en ex-Pulp-tourgitarist Richard Hawley zorgde niet voor een volksverhuizing naar The Barn, wel voor het beste concert van Rock Werchter tot dusver.

(19u, The Barn) De Britse rootsrocker en ex-Pulp-tourgitarist Richard Hawley zorgde niet voor een volksverhuizing naar The Barn, wel voor het beste concert van Rock Werchter tot dusver.

PLUS: Toegegeven: Richard Hawley is een musician’s musician, iemand die enorm veel respect geniet onder artiesten (en journalisten, want zijn jongste, zevende solo-cd ‘Standing At The Sky’s Edge’ kreeg overal lovende kritieken), maar die nooit een hele mensenzee op de been zal brengen. En al zéker geen youngsters: ruw geschat waren de opgedaagde toeschouwers gemiddeld tussen de 40 en de 50.
Maar in The Barn kwam de croonerstem van Richard Hawley (we weten nu van wie Arctic Monkeys-frontman en stadsgenoot van Hawley Alex Turner die vetkuif heeft afgekeken) en de psychedelische rock van zijn backingband uitstekend uit de verf. De stem van Richard Hawley deed wat denken aan die van Mark Lanegan, maar dan iets minder doorrookt, de muziek aan die van Wilco: traag opgebouwde rocksongs als ‘Standing At The Sky’s Egde’ en ‘Before’ werden gaandeweg helemaal aan flarden gereten door furieuze gitaarsolo’s. Richard Hawley speelde in ’98 al op Werchter met Pulp, maar tot nu stond hij nooit eerder solo op de affiche. Het werd verdomme tijd.

MIN: Niet van toepassing

HOOGTEPUNT: ‘Standing at the Sky’s Edge’, ‘Don’t Stare At The Sun’, ‘Down In the Woods’

QUOTE: Het nummer ‘Storm’ moest stilgelegd worden nadat de bassist iets in het oor van Hawley fluisterde. “Hij zei net dat mijn moeder gebeld heeft, het is dringend…”, aldus de zanger. “Nee, hij speelde er gewoon naast. It happens. Opnieuw!”

SETLIST: Standing At The Sky’s Edge / Don’t Stare At The Sun / Tonight The Streets Are Ours / Leave Your Body Behind You / Before / Open Up Your Door / Storm / Time Will Bring You Winter / Down In The Woods

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content