Rock Werchter – Dag 1: Netsky (Live)*** laat de wei van de grond komen

© Koen Keppens

(01u15, Main Stage) De Belgische drum ’n bass halfgod Netsky mocht met zijn band de eerste festivaldag afsluiten. Hij tilde het publiek van hun voeten, maar kreeg hen niet tot in de sky.

PLUS: Van jeugdhuis Het Varken in Edegem tot de eerste festivaldag van Rock Werchter mogen afsluiten op de Main Stage. Het is een lange weg geweest voor Boris Daenen, aka Netsky, maar zijn show bewijst waarom hij tot hier is geraakt. De combinatie van zijn eenvoudige, melodische deuntjes samen met dat dreunend, onderliggend geweld van die wall of bass is geboren voor de grote massa’s. Soms is het kinderlijk eenvoudig, maar eenvoudig is o zo moeilijk.

Als een volleerd orkestleider, stuurt Netsky zijn drummer en keyboardspeler. Elk van de drie heeft een vaste camera op zich gericht, waarvan de beelden rechtstreeks achter hen verschijnen. Netsky zet dus zwaar in op het live-aspect van zijn show en daar heeft hij alle reden toe. De kreunen, de trillingen, dat zachte getinkel in je buik komt des te imponerende en oprechter over als je voor je neus gespeeld ziet worden.

De show als geheel kent maar één stand, scheuren. Van de eerste bassdrop tot de laatste uitgesponnen keyboardnoot, alles gaat razendsnel, maar doelgericht voorbij. Het volk meekrijgen, laten zweten en stralen, dat het einddoel. Aan het immens gejoel achteraf te horen, is onze brave Boris daar in geslaagd.

MIN: Het soort drum ’n bass dat Netsky groot heeft, die mix tussen popdeuntjes en trommelvliesverscheurende bassen leeft van de opbouwen en daaropvolgende climaxen. Het nadeel daarvan is dat de zachtere, melodische pauzes een noodzakelijk kwaad is in de show. De ongelukkige oplossing van de heer Netsky: zijn MC die periode laten volzeveren, er bestaat geen ander woord.

Met een aaneenschakeling van ingetrapte deuren en festivalklassiekers probeert die hopeloos van het publiek mee te krijgen, maar haalt eigenlijk alleen maar succes als hij nummers en/of bandleden aankondigt. Zijn eigen raps zijn zeker niet afgrijselijk, maar ook niet memorabel en leveren ook niks extra aan de nummers. Spijtig genoeg zit een MC als onkruid mee vergroeid in de drum ’n basstuin en heeft onkruid het imago van maar moeilijk te vergaan.

Netsky is drum ’n bass en dat etiket zal hij waarschijnlijk nooit van zich afschudden, maar hij doet er alles aan om zich van een andere kant te laten zien. Alleen zijn die pogingen absoluut geen hoogtepunten in zijn show. De kleine uitstap naar ragga en reggea, met de remix van ‘Miss Fatty’ is een leuke trip down memory lane, maar komt niet in de buurt van de sterkte van zijn eigen producties.

HOOGTEPUNTEN: ‘Strobot (Remix)’, ‘Come Alive’, ‘We Can Only Live Today’ en ‘Everyday (Netsky Remix)’

QUOTE: “That was the initiation, now we are going to explode and destroy”

Xavier Vuylsteke de Laps

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content