The Vaccines @ AB: Dansen dansen dansen

© Koen Keppens

Vergelijkingen met The Ramones, The Libertines en The Strokes worden deze jongens recensiegewijs om de oren geslagen maar in de Brusselse AB bewezen The Vaccines er ook helemaal als zichzelf te kunnen staan.

DA GIG: The Vaccines 19/10 in de Ancienne Belgique
IN EEN ZIN: Dansen dansen dansen!
HOOGTEPUNTEN: Wreckin’ Bar, Wetsuit, Teenage Icon, All In White, If U Wanna
DIEPTEPUNTEN: Geen minuut rust om veilig om koude pintjes te kunnen gaan
BESTE QUOTE: Ra Ra Ra Ra

“It’s so good to be back, Brussels”, schreeuwde Justin Young het publiek toe. En dat willen we geloven. Een jaar geleden stonden The Vaccines in deze zelfde concertzaal met een nonchalante set voor de promotie van hun eerste plaat met de al even pretentieloze titel “What Did You Expect From The Vaccines”. Hun chaotische doortocht werd charmant bevonden, maar de band zou moeten groeien om aan hun enorme populariteit tegemoet te kunnen komen.

Hoewel The Vaccines zeker nog niet volwassen zijn geworden-en we ook niet weten of we dat van hen verwachten – zijn ze hun jeugdpuistjes wel ontgroeid. Young en co vonden de oerkreet in Wreckin’ Bar, de swing in Norgaard en het sarcasme in All In White

De setlist op zich was al een knap staaltje zelfkennis. Oudere nummers werden doorvlochten met hun evenknie van de nieuwe plaat (Come Of Age) en dat scheen wonderwel te werken. Opstarten deden ze met No Hope, de Wreckin’ Bar van 2012 zeg maar, om daarna in een vlot tempo door beide albums te knallen. Het heeft iets, zo’n band met nummers van gemiddeld twee minuten. Hoewel The Vaccines overduidelijk hun grote kleppers hebben (Wetsuit, Teenage Icon, If U Wanna) kan elk van hun songs het zonder problemen tot single schoppen.

Nee, van The Vaccines moet je geen diepzinnige lyrics, ingewikkelde baslijnen of gewichtige bindteksten verwachten, maar dat hoeft ook niet. De no-nonsense rock van deze boys uit Londen gaat makkelijk binnen en het publiek wist het ook dit jaar te smaken. Er werd geschreeuwd, er werd gedanst, er werd gejoeld en er werd bier gemorst. Een succesvol optreden van een band die zijn act opgeschoond heeft, maar niet te beroerd is om af en toe nog eens op de grond te spuwen. (KS)
SETLIST: No hope / Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra) / I always knew / Tiger blood / A lack of understanding / Wetsuit / Teenage Icon / Under your thumb (Eleonore) / Ghost town / Post break-up sex / All in white/ Change of heart / Blow it up / If u wanna // Aftershave ocean / Bad mood / Norgaard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content