The Kooks @ La Cigale

‘Junk Of The Heart’ zal de nieuwe plaat van The Kooks gaan heten. In de Parijse Cigale gaven de heren uit Brighton een voorsmaakje. Pritchard & co haalden voor hun nieuwe nummers zowaar keyboard en piano boven. Het was wennen, zowel voor publiek als band. Maar met een karrevracht aan hitsingles beschikte de band wel over genoeg wapens om de hele zaal plat te bombarderen.

DA GIG: The Kooks in La Cigale, Parijs op 07/06

IN EEN ZIN: Een kolkende Cigale smolt gewillig voor The Kooks, maar moet nog wennen aan de nieuwe weg die Luke Pritchard en de zijnen inslaan op de nieuwe plaat ‘Junk Of The Heart’.

HOOGTEPUNTEN: ‘Seaside’/’Ooh La’/’Do You Wanna’

DIEPTEPUNTEN: ‘How Do You’/’Is It Me’

BESTE QUOTE: ‘You’re all looking quite fit tonight!’ (Luke Pritchard was behoorlijk blij met een dansend en dolenthousiast publiek)

Aan sfeer ontbrak het zeker niet in de Cigale dinsdagavond. Daar had -ere wie ere toekomt- Das Pop voor gezorgd. In het voorprogramma van een grotere band als The Kooks spelen is nooit een dankbare taak, maar Das Pop slaagde met verve. Bent Van Looy en zijn posse staken de zaal vanaf noot één in brand. Thuismatch denkt u dan? Guess again, de populariteit van Das Pop in Parijs is niets in vergelijking met die ons Belgenlandje. Toch durven we denken dat het niet lang meer zal duren eer de singles ‘The Game’ en ‘Skip The Rope’ ontdekt worden door muziekminnend Frankrijk.

Maar daar waren de vijfhonderd Parisiens en andere wereldburgers natuurlijk niet voor gekomen, wel voor The Kooks. De jongens uit het Engelse Brighton brachten in La Cigale vijf nummers mee van hun nieuwe plaat ‘Junk Of The Heart’, die in september uitkomt. Daarnaast kon het het publiek zich verwarmen aan de hele reeks hits die de nog steeds jonge band op het lijstje heeft staan.

Zo opende de set met het gretig ingezette ‘Eddie’s Gun’. Zanger Luke Pritchard (26) – die er nog steeds uitziet als een braaf koorknaapje -straalde vanaf het eerste nummer een gezond zelfvertrouwen uit en was ook vocaal dik in orde. Het publiek golfde vrolijk op en neer en kweelde luidkeels mee. Ook ‘Always Where I Need To Be’, ‘Ooh La’ en ‘Naïve’ zorgden voor elektriciteit. We kwamen na een halfuur tot de opmerkelijke conclusie dat we alleen maar hits gehoord hadden. En of u nu fan bent van The Kooks of het een hoopje rotherrie vindt, het is en blijft een knappe prestatie voor een band die slechts twee albums heeft uitgebracht.

Het eerste nieuwe nummer dat we te horen kregen was ‘Carried Away’ en bleek een aanlokkelijke meezinger te zijn, zoals we van The Kooks gewend zijn. ‘Eskimo Kiss’ en ‘Mr. Nice Guy’ kregen daarentegen een funky Beatlesiaanse toets mee. Met het gebruik van keys en piano op de nieuwe cd gaan The Kooks richting lichte psychedelica uit de seventies. Ook nieuw was het mager uitvallende ‘How Do You’ en het niet veel aantrekkelijkere ‘Is It Me’. Beide nummers missen peper in de broek en konden live helemaal niet overtuigen. Voer tot nadenken voor de heren.

De sfeer, die bij de laatstgenoemde nummers dan ook een tiental graden daalde, bereikte de kooktemperatuur tijdens de bisronde. Zanger Luke Pritchard kwam solo ‘Seaside’ spelen, hysterisch gegil was zijn deel. We menen zelfs meer dan enkel meisjes te hebben zien gillen. Ook afsluiter ‘Sofa Song’ zorgde voor uitbundige vreugdetaferelen. Een waardige afsluiter van een geslaagd concert.

De setlist:Eddie’s Gun/See The World/Always Where I Need To Be/Ooh La/Carried Away/She Moves In Her Own Way/Mr. Nice Guy/Do You Wanna/Naïve/Shine On/Eskimo Kiss/Down To The Market/How Do You /Saboteur/Stormy Weather/Seaside/Is It Me/Sofa Song

Laurens DeBlock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content