The Kills op Pukkelpop: rocken, rollen, ranten

© Jef Boes
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Terwijl de meesten onder u aan de toog hingen, gaven Alison Mosshart en Jamie Hince een meer dan behoorlijk comebackconcert.

What’s the fuss?

Vijf jaar zijn ze weggeweest, Jamie Hince en Alison Mosshart van The Kills, al sinds de eerste helft van de jaren 2000 een hoog aangeschreven garagerockband. Hij onderging meerdere handoperaties – de middenvinger van zijn linkerhand functioneert nog steeds niet naar behoren – en scheidde van topmodel Kate Moss. Zij sloeg aan het schilderen en blikte met Jack White nog een nieuwe Dead Weather-plaat in. Maar sinds enkele maanden zijn ‘Hotel’ en ‘VV’ terug met wat naar eigen zeggen hun meest soulvolle werk to date is: Ash & Ice, plaat nummer vijf.

Toch niet beter de toog opgezocht?

Dat deed u, behoorlijk massaal zelfs. Die halflege Marquee: het was The Kills onwaardig. Jamie en Alison deden wel degelijk wat ze hoorden te doen: rocken, rollen en af en toe ranten. ‘You are a fever’, klonk het eerst brutaal. Gevolgd door: ‘I’m gonna stab your kissy, kissy mouth’.

Een rock chick was Mosshart – net terug on the road na ziekte – al langer, maar haar ervaringen bij het The Dead Weather van Jack White hebben duidelijk een nog zelfverzekerde frontvrouw van haar gemaakt. En Hince, die leek er niet rouwig om te zijn dat hij geen beroep kon doen op die betreurde linkermiddenvinger van hem: de snaren beroeren deed hij nog steeds als een bezetene.

Nee, een prijs voor de meest originele sound zullen The Kills nooit krijgen, daarvoor vervallen hun songs iets te vaak in dezelfde gewoontes – drumcomputer hier, gitaarlick daar, zelfs de extra livedrums konden er weinig aan verhelpen. Als die soul waarvan sprake er al was, dan ging ie verloren in de gitaarbrei. Vielen wél op te tekenen: een aardige streep dance hall in Hard Habit to Break, en een eighties-knipoog in Doing it to Death.

Een killer was het net niet, dit comebackconcert van The Kills. Maar al bij al hadden de tooghangers ongelijk. Herkansing in november in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

Materiaal voor uw Snapchatverhaal?

Die keer dat Hince en Mosshart elkaars buurt opzochten, en schouder tegen schouder Heart of a Dog speelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content