’t Hof van Commerce in Het Depot: pure nostalgie in een explosief jasje

© /
Annelore Peeters Freelancejournalist.

De Izegemse hiphopkoningen vierden hun twintigste verjaardag in een stampvol, bloedheet en wildenthousiast Depot.

Een compilatiealbum met alle klassiekers en nieuwe singles Bam en Truckchauffeur, een zo goed als uitverkochte tournee langs de beste Vlaamse podia en zelfs een eigen mockumentary: u moet al heel diep in de polders leven om niet te weten dat ’t Hof van Commerce twintig jaar bestaat.

De eerste tournee van Serge ‘Buzze’ Buyse, Flip Kowlier en dj 4T4 in vijf jaar passeerde ook in Leuven. In het binnendruppelende publiek ontwaren we enkele door de groep gesigneerde T-shirts uit lang vervlogen tijden, die aangeven dat nostalgie minstens voor een deel het succes van de nieuwe toer bepaalt.

De lichtjes verontwaardigde ‘alu0026#xE9;’ die Kowlier ontglipt wanneer hij er niet in slaagt om de hele zaal het refrein te laten meezingen toont nog maar eens aan dat de rijpere nummers het beste scoren.

Maar het is wel degelijk een publiek van alle leeftijden dat tijdens het voorprogramma van Nag en Lefto zachtjes binnen begint te sijpelen. De jazzy, exotische beats van de Brusselse platenruiter ontlokken al wat voorzichtig heen-en-weer geschuifel, maar de dansbenen blijven in slaapstand.

Het eerste gejoel barst pas los wanneer 4T4 in het donker het podium opsluipt, op de voet gevolgd door Buyse en Kowlier. ‘We gaan er hier direct nekeer invliegen!’ roept een duidelijk opgewekte Levrancier/Kowlier met een glimlach om de lippen.

Het publiek heeft echter nog even tijd nodig om op gang te komen. Slaet ip min gat en Voe de show doen dienst als dankbare inlopertjes, maar de show gaat pas echt van start met de intro van ’t Hofs recentste single BAM!. De bam’s worden luidkeels meegerapt, maar de song is duidelijk nog niet genoeg in het geheugen van de fans gebrand om volledig meegezongen te worden.

Dat is wel even anders bij klassiekers zoals Zonder Niet en Izzegem. Hele flarden worden verwoed meegelipt, Het Depot wordt een zee van wuivende armen. Onnodig dus om ‘Waar zijn die handjes?’ te roepen, maar Buyse krijgt de zaal toch nog een graadje warmer gestookt met zijn kreet.

Twintig jaar ’t Hof toont ons dat de muziek van de hofleveranciers nog altijd leeft in Vlaanderen.

Het publiek neemt en masse gas terug tijdens IV. Misschien was het voor te veel mensen ‘een streepke hiphop van voer ulle geboerte’, zoals Buzze zegt wanneer de song wordt ingezet. Met Wupperbol steken de vaders van de Belgische hiphop echter een nieuwe lont aan. De catchy rhymes en vette clubbeats van Baes, Jaloes en Kom mor ip zijn genoeg om de zaal volledig te doen ontploffen.

Net wanneer het er naar uitziet dat de avond in die extase zal eindigen, komen de mannen aanzetten met Truckchauffeur als eerste bisnummer. De lichtjes verontwaardigde ‘alé’ die Kowlier ontglipt wanneer hij er niet in slaagt om de hele zaal het refrein te laten meezingen – een truc die op elk ander moment van de avond wel altijd met succes geslaagd was – toont nog maar eens aan dat de rijpere nummers van ’t Hof toch nog altijd het beste scoren.

De avond wordt toch nog in schoonheid beeïndigd met Zonder totetrekkerie en Niemand grodder. Voor een laatste keer is het rappen, brullen, dansen en zweten geblazen. Een fan kan zich niet bedwingen om op het podium te klimmen en er weer af te stagediven.

Wanneer de hofleveranciers definitief van het podium af zijn, zinderen de adrenaline en de oneliners nog een tijd na. Twintig jaar ’t Hof toont ons dat de muziek van de hofleveranciers nog altijd leeft in Vlaanderen. De unieke combinatie van nostalgie en hernieuwd enthousiasme zorgt voor een onvergetelijke show die ongetwijfeld naar meer smaakt.

SETLIST: Slaet ip min gat | Voe de show | Bam! | Zonder niet | Izzegem | Stuntmann | Dikkenekke | IV | Dommestik & Levrancier | Wupperbol | Baes | Jaloes | Kom mor ip || Truckchauffeur | Zonder Totetrekkerie | Niemand Grodder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content