Smith & Burrows @ AB

Net als hun debuutplaat overtuigden Editorsfrontman Tom Smith en voormalig Razorlightdrummer Andy Burrows het AB-publiek met stemmige liedjes.

THE GIG: Smith & Burrows in de AB op dinsdag 13/12/2011

IN EEN ZIN: Een helft Editors en een andere helft ex-Razorlight zorgden ervoor dat Kerst dit jaar twee weken vroeger in de AB neerdaalde.

HOOGTEPUNTEN: ‘The Weight of the World’, ‘Before I Fall To Pieces’, ‘This Ain’t New Jersey’.

DIEPTEPUNTEN: Als we echt streng zijn, paste de cover van het R.E.M.-nummer ‘Half a World Away’ niet helemaal in het rijtje.

BESTE QUOTE: Tom Smith voor hij ‘The Weight of the World’ inzette: “Dit volgend nummer dragen we op aan de getroffenen in Luik. Ik voel dat ik er wat over moet zeggen, maar ik heb er geen woorden voor.”

Een kerstmuts in de vorm van een truckerspet, sfeerlichtjes én een heuse tombola met pakjes: kerst kwam dit jaar twee weken vroeger dan gepland in de Ancienne Belgique, maar er kleefde wel een duister randje aan. Net als debuutplaat ‘Funny Looking Angels’ overtuigde het optreden van Editorsfrontman Tom Smith en voormalig Razorlightdrummer Andy Burrows met stemmige liedjes die het best tot hun recht komen bij een knapperende open haard terwijl het buiten vriest dat het kraakt. Vuur zagen we niet in Brussel, maar we fantaseerden het er wel bij toen we in de rode zeteltjes achterover leunden. Voor de gelegenheid werd de zaal omgetoverd tot een knus theater.

De groep – voor het concert uitgebreid tot een kwintet met toetsen, cello en trompet – slaagde ervan bij opener ‘Wonderful Life’ in een ‘ons tegen de wereld’-sfeer te scheppen. Was het de melancholische stem van Smith? De band die wat aandoenlijk sjofel aandeed? Of de uitgeklede versies van Editors’ ‘Papillon’ en ‘The Weight Of The World’? Wat er ook van zij, zoveel samenhorigheid hebben we niet meer gevoeld sinds het kampvuur bij de scouts tien jaar geleden. Het was trouwens dat laatste nummer dat aan de getroffenen in Luik werd opgedragen – zonder al te veel loze woorden.

Het tweetal besefte dat een geslaagd optreden het niet alleen van zware melancholie moet hebben en koos er wijselijk voor het sombere werk af te wisselen met iets lichtere tracks, die dan voornamelijk door Burrows gebracht werden. Verrassend trouwens hoe goed de Razorlightnummers in de set pasten. Misschien kwam dat door het feit dat ze deze keer door Burrows gezongen werden in plaats van door Johnny Borrell. Of misschien door de mandoline van drummer annex trompettist Joe Aukland, die nu ‘Before I Fall to Pieces’ begeleidde. Dat zorgde niet alleen bij de band, maar ook bij het publiek voor heel wat plezier. Evenals het echte kerstmoment van de avond: de mannen speelden voor kerstman met een tombola. Alle bezoekers hadden bij aankomst een lotje in de hand gedrukt gekregen en maakten zo kans op het kerstalbum van Elvis op vinyl, een T-shirt, een mok of een fles sherry.

Die tombola volgde vrij uit het niets op donkere kerstnummers als ‘In The Bleak Midwinter’ en ‘The Christmas Song’, op plaat een duet met Agnes Obel, maar gisteravond gebracht met celliste Isabelle Dunn. Alsof iedereen even naar lucht snakte na zulke zware kost. Wanneer een toeschouwer met een winnend lot zich op het balkon bleek te bevinden, zette de band ‘Gonna Fly Now’ van Bill Conti in, u allen bekend als het themanummer uit Rocky. Moest Tom Smith in een drafje met een Smith & Burrows-mok de trappen richting balkon opsprinten en de man zijn prijs overhandigen. Heerlijk.

Waarna de groep meteen de knop weer omdraaide, de vleugeltjes van de albumcover ombond en ontroerende versies van ‘This Ain’t New Jersey’, het enige nummer dat de twee effectief samen geschreven hebben, en ‘When The Thames Froze’ bracht. Vergeet de middernachtmis, komende Kerst vindt u ons aan de platenspeler, om ‘Funny Looking Angels’ op te leggen voor familie en vrienden.

Tinne Strauven

DE SETLIST: Wonderful Life / Funny Looking Angels / Papillon / The Weight of the World / If I Had A Heart / Only You / America / No Sound But The Wind / Walk The Fleet Road / Half A World Away / On And On / Before I Fall To Pieces / In The Bleak Midwinter / The Christmas Song / Tombola / As The Snowflakes Fall / This Ain’t New Jersey / When The Thames Froze

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content