Sleepers’ Reign @ ABClub: De magie van het alledaagse

© Yvo Zels

Ongrijpbare indie-electro met een experimenteel randje: dat is de handelswaar waar Sleepers’ Reign de wereld mee tegemoet treedt. Bijna vier jaar nadat hij het zilver wegkaapte tijdens de Rock Rally, presenteerde de band uit Herentals zijn debuut-cd ‘King Into Delight’ op het podium van de AB.

DA GIG: Sleepers’ Reign in ABClub, Brussel op 7/3.

IN EEN ZIN: Sleepers’ Reign speelde geraffineerde artpop die rijk was aan ideeën, maar soms raakte de groep de draad kwijt doordat ze net iets teveel wilde bewijzen.

HOOGTEPUNTEN: ‘Leafhunter’, ‘Crushed Before Collision’, ‘Sialia’, ‘Four Dots’…

DIEPTEPUNT: ‘POV L’ werkt wel op de plaat, maar voorlopig nog niet op het podium.

QUOTE van Lukas Hermans: “Blij dat jullie er zijn om dit belangrijke moment met ons te delen. We hebben hard aan onze plaat gewerkt en zullen ons uiterste best doen de songs ook live zo goed mogelijk over te brengen.”

Ze waren amper achttien toen ze in 2012 als tweede eindigden in het meest befaamde rockconcours van Vlaanderen en ook nog eens de publieksprijs in de wacht sleepten. Maar daar lieten de heren van Sleepers’ Reign zich het hoofd niet door op hol brengen. In alle rust schaafden ze net zo lang voort aan hun songs tot die rijp genoeg werden bevonden om op een schijfje te worden geperst. De Kempenaars lieten zich daarbij adviseren door de New Yorkse producer Justin Gerrish, die voordien al op de loonlijst stond bij groepen als Vampire Weekend, Weezer en The Strokes. Het resultaat van hun noeste arbeid heet ‘King Into Delight’ en wordt gekenmerkt door een resolute ‘anything goes’-attitude. Sleepers’ Reign grossiert in gelaagde, soms wat naïeve knutselpop waarin uiteenlopende invloeden samenvloeien.

De sound van het gezelschap is speels, gevarieerd en rijk aan ideeën, maar zijn songs worden beslist niet altijd hapklaar geserveerd. Ze zitten vol inventieve details en microgeluidjes en hebben dus tijd nodig om zich in je geheugen te nestelen. Door het hoge stemmetje van zanger Lukas Hermans en het gebruik van elektronische hulpmiddelen, doet de muziek van Sleepers’ Reign afwisselend denken aan Yeasayer en Passion Pit.

Zijn geraffineerde artpop verwijst echter net zo goed naar bands uit het verleden, zoals XTC en 10cc. De liedjes van het gezelschap, over opgroeien en alles dat daar bij komt kijken of over de magie van het alledaagse, klinken tegelijk bedacht en spontaan. De jongste jaren bracht Sleepers’ Reign meer tijd in de studio dan op het podium door en om zo weinig mogelijk nuances te verliezen liet het kwartet zich in de AB nu bijstaan door twee extra krachten.

Dartel

Zo te zien waren nogal wat vrienden en streekgenoten naar Brussel afgezakt om hun ‘local heroes’ toe te juichen. Het concert in de ABClub was dus uitverkocht en er bevonden zich opvallend veel jonge vrouwen onder het publiek. Na een spacy intro stortte de groep zich meteen op ‘King Into Delight’, één van de nummers die nog dateerden uit de periode van de Rock Rally, maar met het oog op de cd-release een drastische opfrissingsbeurt hadden gekregen. De zanger draaide aan allerlei knopjes, de bassist toonde zich in een New Order-mood, maar de melodie was voorlopig iets te weerbarstig om je oren meteen in spitsmodus te krijgen.

Dat de groep wel degelijk tot veel moois in staat was, bleek uit ‘Leafhunter’ -catchy melodie, sierlijk gitaarlijntje, barokke synths- en het al even kwispelstaartende ‘Crushed Before Collison’. Het traag voortschrijdende, op minimalistische piano-akkoorden geplante ‘Blood Lift’ had iets van een walsje, terwijl het dartele ‘9000 Years’ de frivole kant van Sleepers Reign illustreerde. ‘Sialia’, een miniatuurtje dat amper langer duurde dan een minuut, had een melodie die uit de late fifties of vroege sixties had kunnen stammen, maar op een eigentijdse manier werd verpakt en als een luchtig fluitdeuntje eindigde. Ook het al in 2013 als single verschenen ‘Four Dots’ wist moeiteloos te charmeren en stuiterde als een dolle kangoeroe de zaal in.

Nintendopop

Soms kreeg je echter de indruk dat Sleepers’ Reign net iets teveel tegelijk wilde bewijzen. ‘Nuka’, genoemd naar een welp uit de tekenfilm ‘The Lion King’, combineerde een stemsample en weirde elektronica met een ouderwets gitaartje, maar miste, althans op het podium, de nodige samenhang. Ook het tweeluik ‘POV L’ en ‘POV R’ kwam op ons over als een probeersel dat niet echt ergens naartoe ging: het was nintendopop die gebukt ging onder iets teveel gepruts en gepiel.

Toch bleek Sleepers’ Reign de rechtijnigheid niet te schuwen. Het nieuwe ‘As You Wish’, waarmee de set werd besloten, dreef op een onweerstaanbare groove en deed verrassend direct en potig aan: het bewijs dat je als band soms meer effect sorteert door alle overtollige ornamenten weg te snijden dan door de modernistische rococo-toer op te gaan.

Maar laten we het positief houden: Sleepers’ Reign is een jonge, getalenteerde en avontuurlijke groep met groeipotentieel, die bewust niet de gemakkelijkste weg bewandelt. Dat alleen al verdient respect. Bovendien heeft ze met ‘King Into Delight’ een boeiend visitekaartje afgeleverd. Op 15 maart mag het gezelschap al meteen zijn kunnen tonen tijdens het befaamde showcasefestival South By South-West in Austin, Texas. Niets dan mooie vooruitzichten dus.

DE SETLIST: King Into Delight / Leafhunter / Blood Lift / Crushed Before Collision / 9000 Years / Nuka /POV L / POV R / Sialia / Four Dots / As You Wish.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content