Sharon Van Etten @ Pukkelpop: Tranentrekkers zonder tranen

Pukkelpop 2014 © Jef Boes
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

(15u15, Club) Sharon Van Etten en haar band legden in de Club een keurige folkrockset aan de dag, maar niet iedereen luisterde even aandachtig mee.

PLUS: Nick Cave nam haar al eens mee op een Bad Seeds-tournee – waarbij ze niet enkel de voorprogramma’s voor haar rekening nam, maar af en toe ook mocht opdraven als achtergrondzangeres voor Cave zelve -, Bryce Dessner van The National producete haar derde worp ‘Tramp’, en voor haar jongste album ‘Are We There’ stoeide ze met instrumenten waar blijkbaar John Lennon en Patti Smith nog ooit op gespeeld hebben. Sharon Van Etten is niet de eerste de beste singer-songwriter, nee.

Dat bewees ze ook op Pukkelpop, waar ze menig negatief sentiment – bijvoorbeeld over haar laatste split – beeldig van zich af zong in de vorm van tranentrekkende folkrocksongs. De titels op de setlist (‘Save Yourself’, ‘Break Me’, ‘Your Love is Killing Me’,…) logen er niet om.

“Every time the sun comes up, I’m in trouble”, zong Van Etten – die zowel qua stem als qua toon meermaals aan PJ Harvey deed denken – op het laatst. En dan moet u weten dat er van zon niet eens sprake was, maar dat de regen met bakjes uit de lucht kwam vallen.

MIN: Van Etten en haar viertallige begeleidingsband werkten een keurige set af, maar het ging er toch veelal droogjes aan toe. Wat zijn tearjerkers uiteindelijk zonder – euh – tears? Enkel de fans in de voorste rijen leken zich echt mee te laten voeren, met de ogen gesloten. De rest maakte zich tussen de nummers door schuldig aan geroezemoes. De vloek van een massafestival.

Het is dan ook een setting die Sharon Van Etten naar eigen zeggen niet echt ligt. “Ik ben er nog steeds niet aan gewend om op festivals te spelen”, zei ze onlangs nog tegenover The Guardian. “In een concertzaal denk ik dat mensen speciaal komen om mij te zien, om te luisteren en misschien ook iets te voelen bij de muziek – eerder dan om zich te bezatten, zoals vele festivalgangers.”

HOOGTEPUNT: In het begin van de set ging Sharon Van Etten in een gitaarduel met de snarendienaar naast haar, uiteindelijk zelfs hoofd tegen hoofd. Mooi.

BESTE QUOTE: “Het lijkt hard te regenen daar buiten. Waren jullie van plan om naar mij te komen kijken, of staan jullie hier gewoon te schuilen?”, grapte Van Etten.

AFTERMOVIE-GEHALTE: 1,6/5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content