Roky Erickson @ Trix

Roky Erickson ging vrijdag voluit voor de rock & roll.

Hoogtepunt: afsluiter ‘You’re Gonna Miss Me’ van Ericksons eerste band 13th Floor Elevators klinkt bijna triomfantelijk

Dieptepunt: het enige nummer van de nieuwe plaat, ‘John Lawman’, telt slechts enkele tekstregels, maar die krijgt de zanger niet over zijn lippen

Beste quote: “Thanks a lot guys. Roky says thank you.” (Will Sheff voert het woord voor zijn stilzwijgende vriend)

We vertellen nog één keer het verhaal. Roky Erickson was in de jaren zestig de zanger van de 13th Floor Elevators, een psychedelisch garagebandje dat berucht was om zijn drugsgebruik. Toen hij in 1969 werd opgepakt vanwege het bezit van één enkele joint kwam Ericksons advocaat op het onzalige idee te pleiten dat John niet in de gevangenis hoorde maar in de psychiatrie. U vraagt, wij draaien, dacht de rechter, en Erickson verdween in het State’s Hospital for the Criminally Insane, waar hij drie jaar en een half getrakteerd werd op elektroshocks en andere ellende, tot men zonder wroeging ‘zie je wel dat hij gek is?’ kon zeggen.

Nu is Erickson helemaal terug: met de hulp van Will Sheff en zijn band Okkervil River nam hij een nieuwe plaat op, ‘True Love Cast Out All Evil’, die verbazend genoeg misschien wel de allerbeste is die de man ooit uitbracht. Live bleek hij echter nauwelijks geïnteresseerd in de ingetogen songs van de nieuwe plaat: alleen het anthemische ‘John Lawman’ kwam aan bod, maar net bij die song ging Erickson even de mist in – gelukkig speelde de uitstekende band hier handig op in.

Verder bleek hij, na zijn ietwat wankele opkomst, best nog een geschikte frontman: praten doet Roky niet, en hij keek voortdurend over zijn schouder naar Sheff, als een optredend kind naar een ouder die aanwijzingen fluistert, maar zijn gespierde, krakende stem gaf met volle overtuiging gestalte aan de teksten van Elevatorsklassiekers als ‘Reverberation’, ‘Roller Coaster’ en ‘You’re Gonna Miss Me’, en klonk zo mogelijk nog beter op zijn plaats in de door horrorfilms geïnspireerde culthits van zijn bandje The Aliens.

Die laatste werden uit volle borst meegezongen – blijkbaar zijn er heel wat mensen verslingerd aan die platen – maar persoonlijk hadden we toch graag wat meer ‘True Love’ gehoord. Niet dat Erickson dáárvan wakker ligt – de man heeft wel andere dingen aan zijn hoofd.

Tim Vernimmen

Setlist: Cold Night for Alligators / Creature With the Atom Brain / Don’t Shake Me Lucifer / Starry Eyes / The Wind and More / Bloody Hammer / Reverberation / Don’t Slander Me / Night of the Vampire / John Lawman / Roller Coaster / Splash 1 / Stand for the Fire Demon / The Beast / Red Temple Prayer (Two-Headed Dog) / You’re Gonna Miss Me

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content