Rock Werchter – Dag 4: Franz Ferdinand: Een spervuur van hits

Franz Ferdinand © Wouter Van Vaerenbergh

(19u50, Main Stage) België houdt van Franz Ferdinand en Franz Ferdinand houdt van België. In die mate zelfs dat je je bij ons nauwelijks meer een zomerfestival kunt indenken zonder dat het kwartet uit Glasgow er zijn opwachting maakt. Vóór het hoofdpodium krioelde het dan ook uitsluitend van de Franztaligen.

PLUS

Franzen: (ww.) 1. Als een dolleman/vrouw woest op en neer springen óp en uit volle borst mee scanderen ván onweerstaanbare popliedjes die zo gebald klinken dat ze nooit de kans krijgen te vervelen. 2. Bovenvermelde activiteit uitoefenen op een overvolle festivalweide, het liefst in gezelschap van gelijkgestemden die zich graag laten entertainen door een groepje dat zijn naam ontleent aan een Oostenrijkse aartshertog.

Genoemd werkwoord wordt uiteraard alleen maar verklaard ten behoeve van lieden die de jongste tien jaar in een ruimtestation hebben verbleven en bijgevolg niet vertrouwd zijn met stuiterende popsongs zoals ‘The Dark of The Matinee’, ‘Walk Away’ ‘Darts of Pleasure’, ‘Take Me Out’ of ‘This Fire’.

De grote verdienste van Franz Ferdinand is dat de groep de punkdisco van The Gang of Four uit de eighties heeft geinjecteerd met een gulle dosis pop en ze zo toegankelijk heeft gemaakt voor een groot publiek. Dat leidt tot slim geconstrueerde liedjes met pulserende baslijnen, nerveuze gitaren en stotterende synths, die prompt een glimlach op je gezicht toveren en je humeur doet vastroesten in in zonnestand. Ook in Werchter was dat absoluut het geval.

Tijdens ‘Take Me Out’ vulde de lucht boven het festivalterrein zich met slingers en veelkleurige confetti en dat hoefde niet te verbazen. Wie aan het spervuur van hits van zanger Alex Kapranos en zijn vrienden werd blootgesteld, kreeg spontaan zin om een feestje te bouwen

MIN

Franz Ferdinand speelde ongeveer dezelfde set als op Pukkelpop vorig jaar en had dus weinig verrassingen in petto. Maar wie kon het wat schelen? If it ain’t broke, don’t fix it.

HOOGTEPUNTEN

‘The Dark of The Matinee’, ‘Walk Away’, Take Me Out’, ‘This Fire’…

QUOTE van Alex Kapranos

“Er is geen enkele plek op de wereld waar ik momenteel liever zou zijn. Wat dit druilerige weer doet me denken aan ons eigen prachtige Schotse klimaat.” De zanger had een punt: Netsky had dit jaar in Werchter geen plaatsje op de affiche gekregen, maar NATsky was alomtegenwoordig.

DE SETLIST

No You Girls / The Dark of the Matinee / Right Action / Do You Want To / Tell Her Tonight / Evil Eye / The Fallen / Walk Away / Stand on the Horizon / Can’t Stop Feeling / Auf Achse / Michael / Darts of Pleasure / Take Me Out / Love Illumination / Ulysses / Goodbye Lovers and Friends / This Fire.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content