Oscar and the Wolf @ ABBox: Het roer drastisch omgegooid

Wanneer je als Belgische groep je langspeeldebuut meteen mag voorstellen in een uitverkochte ABBox, heb je je zaakjes goed voor elkaar. Maar na de radiohit ‘Princes’ werd de cd ‘Entity’ dan ook halsreikend tegemoet gezien. U begrijpt: de grote doorbraak van Oscar and the Wolf is bij deze een feit.

DA GIG: Oscar and the Wolf in ABBox, Brussel op 8/5.

IN EEN ZIN: De hunkerende tot smachtende songs van Oscar and the Wolf drijven nu meer dan ooit op donkere, sensuele r&b-grooves en sluiten perfect aan bij de huidige tijdgeest.

HOOGTEPUNTEN: ‘Joachim’; ‘Aistriú’, ‘Strange Entity’, ‘Princes’.

DIEPTEPUNTEN: geen.

BESTE QUOTE van Max Colombie: hebben we niet gehoord. De zanger toonde zich blij verrast door de snel uitverkochte zaal, maar vertelde verder weinig memorabels.

Oscar and the Wolf is een jonge band die, zo konden we vaststellen in de AB, door een al even jong publiek aan de boezem wordt gedrukt. De dromerige, in melancholische sferen gedrenkte muziek van het kwartet brengt blijkbaar vooral bij de vrouwelijke toeschouwers een gevoelige snaar aan het trillen. Dat ligt voor een groot deel aan de lijzige maar heldere stem van Max Colombie, die al in talloze periodieken als ‘ongrijpbaar’ is omschreven. Mocht de man, pakweg, de verzamelde recepten van Jeroen Meus in zangpartijen omzetten, dan zouden die wellicht óók met een gulle dosis weemoed en tristesse worden geïnjecteerd.

Op hun eerste ep’s, ‘Imagine Mountains’ en ‘Summer Skin’, hield de sound van Oscar and the Wolf nog het midden tussen etherische folk en epische indiepop, maar op ‘Entity’ heeft Colombie het roer drastisch omgegooid. Sinds hij naar de grootstad is verhuisd, frequenteert hij al eens een danstent, en zo raakte hij in de ban van de neosoul van Rhye en de futuristische r&b van James Blake, How To Dress Well en S O H N. Het aandeel van elektronica en downtempo beats is in de muziek van Oscar and the Wolf dan ook gevoelig toegenomen. De hunkerende tot smachtende songs op hun eerste cd van lange adem drijven nu op donkere, sensuele grooves en sluiten perfect aan bij de huidige tijdgeest.

Blogs

Om die sound op een geloofwaardige manier neer te zetten, werd niets aan het toeval overgelaten. “Entity’ werd geproducet door de Brit Leo Abrahams, die eerder al samenwerkte met onder anderen Brian Eno & David Byrne, Wild Beats en Florence & The Machine, en klinkt zoals een plaat anno 2014 hoort te klinken om met de groten uit de internationale scene mee te kunnen dingen. Dat de groep haar partners goed weet te kiezen, blijkt ook uit het feit dat ze zich eerder al liet coachen door Robin Proper Sheppard van Sophia. In ieder geval heeft de recente stilistische koerswijziging Oscar and the Wolf geen windeieren gelegd. ‘Princes’, de single die de nieuwe plaat voorafging, haalde de eerste plaats in De Afrekening van Studio Brussel en een andere track werd al lovend ontvangen door enkele Amerikaanse blogs.

In Brussel verschool de groep zich aanvankelijk achter een doorzichtig gordijn waarop filmbeelden werden geprojecteerd, maar zodra de eerste noten weerklonken viel het doek en beten de vier groepsleden zich, tegen een decor van palmbomen, vast in ‘Joachim’. Het was een sterke opener, waarin de gesamplede oriëntaalse strijkers ons meteen herinnerden aan de oude platen van de Egyptische diva Oum Kalthoum. Tijdens de set, die haast uitsluitend uit trage nummers bestond, kwam zo goed als alles uit de nieuwe cd aan bod. En hoewel het spook van de eenvormigheid daarbij voortdurend op de loer lag, wisten de muzikanten de songs zo slim te verpakken dat je doorgaans toch geboeid bleef luisteren.

Drummer Claudio Arduini combineerde zijn spel met vooraf geprogrammeerde, soms schrapende computerbeats (‘Bloom’, ‘Nora’), Max Colombie hanteerde occasioneel een ‘keytar’ (een draagbare AX-synth), maar het was toch vooral Ozan Bozdag, die met zijn verrichtingen op laptop, keyboards en allerlei elektronische effectapparatuur, de toon zette. De transparante gitaarlijnen van Jasper Bullynck werden opvallend vaak naar de achtergrond verdrongen, al waren er toch momenten (het fraaie ‘Killer You’, het op ingehouden passie drijvende ‘Where Are You’) waarop de snaren zich even mochten roeren.

Messias

Op enkele uitzonderingen na waren de songs uit ‘Entity’ van meeslepende melodieën voorzien en versierd met twee- of driestemmige backing vocals (zie ‘Undress’). In de dromerige pianoballad ‘Aistriú’ regeerden dan weer minimalisme en soberheid. Net op het moment dat je aandacht even dreigde af te glijden, brachten Oscar and the Wolf wat extra leven in de brouwerij met het nadrukkelijker door danceritmen gestutte ‘Strange Entity’. Max Colombie, het hoofd verborgen onder een hoodie, waagde af en toe een danspasje en wanneer hij de armen spreidde richting publiek, reageerden de aanwezigen zowaar alsof er een nieuwe messias was opgestaan. Ook bij de zinsnede “It’s all I want”, aan het slot van ‘Somebody Wants You’, steeg uit de zaal instemmend gejuich op.

Na drie kwartier verdwenen Oscar and the Wolf al van het podium. Geen ‘Pastures’ of ‘Orange Sky’ dus, wat de indruk gaf dat de groep haar verleden nú al helemaal had afgezworen. Het enige nummer dat nog van vóór ‘Entity’ dateerde, was het verstilde ‘Moonshine’. Uiteraard eindigde het concert met het strategisch als laatste bis opgespaarde ‘Princes’: naar de reacties te oordelen hét moment waar alle aanwezigen op stonden te wachten.

Met hun nieuwe plaat hebben Oscar and the Wolf onmiskenbaar een grote stap voorwaarts gezet. Opportunistische modegril of niet, het materiaal zit de heren als gegoten en Max Colombie lijkt eindelijk zijn eigen stem te hebben gevonden. Hij zingt in elk geval beter dan ooit. Een prima cd, een uitstekend concert: de groep is helemaal klaar voor de grote festivals.

Dirk Steenhaut

DE SETLIST: Joaquim / Bloom (Oh My Baby) / Killer You / Undress / Nora / Aistriú / Where Are You / Strange Entity / Dreamcar Ocean Drive / Somebody Wants You // Moonshine / Princes.

Oscar and the Wolf zijn op zondag 6 juli te zien op Rock Werchter en op zaterdag 12 juli op Cactus in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content