Nathaniel Rateliff and The Night Sweats op Rock Werchter: Rhythm & beards

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats © Wouter Van Vaerenbergh
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Ja, soulrocker Nathaniel Rateliff had méér in zich dan die ene hit, I Need Never Get Old. Maar een foutloos parcours reed de gewezen trucker uit Colorado niet.

What’s the fuss?

Sinds 2005 timmerde Nathaniel Rateliff – een gewezen vrachtwagenchauffeur uit Denver, Colorado, een gepassioneerd tuinman én de man met de coolste rosse baard van deze Werchter-editie – al aan de weg in folkrockland met bands als Born in the Flood en The Wheel. Met bescheiden succes: in 2010 mocht hij, onder eigen naam, met Mumford & Sons mee de hort op.

Maar de grote doorbraak kwam er pas vijf jaar later, op 5 augustus 2015, toen Rateliff met zijn huidige groep The Night Sweats in The Tonight Show van Jimmy Fallon werd uitgenodigd. Dat tv-debuut werd fel gesmaakt: door het aanwezige publiek, maar evenzeer door Questlove, Stephen King én Paul McCartney. ‘That guy the other night: son of a bitch’, reageerde die laatste. Door Sir Paul een hoerenzoon genoemd worden: het doet wat met een band. In een week tijd sleten Nathaniel Rateliff and The Night Sweats 20.000 albums, en sindsdien wenken de grote podia.

Toch niet beter de toog opgezocht?

Misschien, maar ons vervelen deden Rateliff en de zijnen nu ook weer niet. Door de jaren heen hebben ze hun folkrockgeluid gelardeerd met soul- en rhythm & blues-elementen – hun plaat is niet voor niks verschenen bij Stax Records, de thuishaven van onder meer Otis Redding en The Staple Singers -, met een volle sound à la Van Morrison en The Band tot gevolg. En The Night Sweats? Die rockten en rollden bijwijlen – Out on the Weekend! S.O.B.! – als Bruce Springsteens E-Street Band.

Maar net als Rateliffs gewezen tourkompanen van Mumford & Sons in hun banjojaren, loerde de eenvormigheid steevast om de hoek. Shake was een nauwelijks tot de verbeelding sprekende jamsessie, en songs genre Thank You en I Did It waren we al vergeten nog voor ze goed en wel ten einde waren.

Materiaal voor uw Snapchatverhaal?

I Need Never Get Old: het was al een radiohit, maar nu ook een festivalanthem. Hetzelfde met S.O.B.: de ‘Tonight Show-song’, die menig toeschouwer ook ná het concert nog bleef brullen – je moet het maar doen, zo bij het krieken van de festivaldag.

Nog één geinig beeld om af te ronden: de soortement kniezwengel van saxofonist Andy Wild tijdens Out on the Weekend. Hashtag Diesaxofonistheeftsjtijl!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content