Meuris overtuigt zonder linkerzool

Stijn Meuris © Koen Keppens (archieffoto)

De peetvader van de Nederlandstalige rock vierde 25 jaar Meuris met een voortreffelijk concert in de AB. Al was het gisteren toch vooral a trip down memory lane.

We worden allemaal oud. 25 jaar geleden won Noordkaap in de AB de Rock Rally. Het was het begin van de renaissance van de Nederlandstalige rock en het fenomeen Stijn Meuris.

Dat wordt in stijl gevierd: met een fraai vormgegeven box (met maar twee onuitgegeven nummers, helaas) en een concertreeks. De première begon woensdagavond in dezelfde AB furieus met drie geweldige Noordkaapklassiekers: ‘Panamarenko’, ‘Verloren Dag’ en ‘Druk in Leuven’.

Daarna verloor Meuris letterlijk zijn linkerschoenzool, maar godzijdank niet zijn onverzettelijkheid. We noteerden hevige versies van ‘Naar men zegt’ en ‘Dichter bij de Liefde (ben ik nooit geweest)’.

Al was het gisteren toch vooral a trip down memory lane. Meuris haalde de ene na de andere Noordkaapsong boven. Van ‘Het komt voor in de beste families’ over ‘Gigant’ tot ‘Soms Schrik’: even waanden we ons weer in de jaren negentig en daar waren we niet rouwig om. Orgelpunt was zijn versie van Raymonds ‘Wat een fijne dag’, die naadloos overvloeide in ‘Het zou niet mogen zijn’. Niet echt verrassend, maar wel heerlijk. Alleen sneu dat Meuris’ trouwe luitenant van weleer Lars van Bambost dit verjaardagsfeest miste.

Waren wel op het appel: Mauro Pawlowski en Gregory Frateur van Dez Mona, die ‘Helter Skelter’ en ‘Beats of Love’ zongen. Fijne versies, daar niet van, al vroegen we ons af wat dat nu allemaal te maken had met 25 jaar Meuris. Nee, dan Will Tura. Ook gisteren zette zijn ‘Arme Joe’ de makke zaal in brand. Waarna Meuris de avond afsloot met het mooie ‘1974’. (‘Hoeveel mensen zijn hier geboren in 1974? Tegenwoordig moeten we ook soms vragen: hoeveel mensen van 74 zijn er?’)

Meuris in de AB, 25 jaar later: hij was misschien de traagste van de klas, maar Brillemans kan het nog altijd. Onze oren tuiten er nog van.

Stijn Tormans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content