Metallica laat heilig vuur neerdalen in Werchter

© Koen Keppens

Headliner Metallica, een van de meest succesvolle metalbands ooit, speelde op Werchter Boutique zijn magnum opus ‘Black Album’ integraal van achteren naar voren. Met fire power als vanouds. Lees het concertverslag.

DA GIG: Metallica op Werchter Boutique – maandag 28 mei 2012

IN EEN ZIN: Pinkstervuur voor zwaarmetalen apostelen

HOOGTEPUNTEN: ‘Master Of Puppets’, ‘The Unforgiven’, ‘Sad But True’, ‘Seek And Destroy’

DIEPTEPUNT: De tergend trage uitvaartstoet richting E314 na het concert

FRAPPANT DETAIL: het true metal jacket van James Hetfield

BESTE QUOTE: Dat we in Weukteuhr toch allemaal een beetje Metallicafamilie waren.

EN U? U ging devoot door de knieën

De passage van Metallica in Werchter zorgde in de aanloop naar het pinksterweekend voor een relletje tussen Herman Scheuremans en Pinkpoporganisator Jan Smeets. Om de legendarische metalband als headliner te strikken verplaatste Scheuremans zijn Werchter Boutique van juli naar
mei. Daarmee kreeg Smeets naar eigen zeggen zo’n 5.000 Pinkpopbezoekers door de neus geboord.

Maar geen ziel die erom maalt in het Hagelandse festivaldorp. Bij de Ecstacy Of Gold intro –ontleend aan Sergio Leone’s The Good, The Bad And The Ugly — gaat het publiekmeteen simultaan in extase. Het openingssalvo van Hit The Lights is een precisiebombardement. Een snedige brok thrashmetal uit de jeugdjaren van de Sanfranciscaners die het pad effent voor Master Of Puppets en Ride The Lightning, hier beiden in een retestrak leren pak.

Frontman James Hetfield liet zich voor deze tour een denim jack aanmeten, mét obligate opnaaiemblemen van zijn jeugdhelden (u weet wel: Weapon, Trespass en Vardis. Nee?). En het staat hem: telkens Hetfield op het megascherm zijn blauwe kijkers opslaat krijg je een glimp van het snotjong achter de diep gegroefde tronie.

The Black Album, back to front
Het is dit jaar twintig jaar geleden dat The Black Album de band naar de top van het metalfirmament — en gelijk richting mainstream — katapulteerde. De plaat wordt op dit verjaardagsfeestje integraal van achteren naar voren gespeeld. En het publiek kent zijn pappenheimers: The Struggle Within wordt meteen gedragen door tienduizenden backing vocalists. Op plaat zit The God That Failed wat geprangd tussen Of Wolf And Man en My Friend Of Misery. De live-uitvoering krijgt alle ruimte om te schitteren.

En geen Black Album zonder Nothing Else Matters. U moet het ons niet kwalijk nemen, maar wij hebben het altijd een beetje een met smeltkaas gevulde tearjerker gevonden. In Werchter is de massahysterie voor deze powerballad niet te overzien. We zien meer handgewapper en aanstekervuur dan goed is voor een metaalminnend mens.

Het omkeren van de tracklist zorgt er voor dat het venijn ‘m in de staart zit: een magistraal The Unforgiven, de mokerslag van Sad But True en een met steekvlammen doorspekt Enter Sandman bewijzen waarom Metallica’s magnum opus zijn plaats in de annalen van de metal meer dan waard is.

Ondertussen in de Snakepit
Speciaal voor de Black Album Tour haalt Metallica ook het Snakepitconcept opnieuw van stal. Dat is een afgebakende publiekszone pal voor het podium, omzoomd door loopbruggen. De gelukkigen? Een handvol Metallicafanclubleden die tombolagewijs hun Black Circleticket mochten omruilen voor een once in a lifetime ervaring. De heren Hetfield, Hammett en Trujillo palmen in een strakke choreografie beurtelings de catwalk in om contact te maken met de lucky few.

We mochten eerder op de dag het Mastodon-concert volgen vanuit de Snakepit en kunnen ons het gevoel enigszins voor de geest halen. Voor de bisronde pakt de groep nog een laatste keer uit met genoeg fire power om een kleine Balkanstaat van de kaart te vegen. Battery hakt erin als vanouds. De oorlogskroniek One is een en al vonken en vuur. En met Seek & Destroy uit het debuutalbum Kill ‘Em All vuren Hetfield & co hun arsenaal leeg in de uitzinnige massa. Exit light.

En de volgende tour? Dat mag wat ons betreft gerust Metallica – The Early Years zijn. Net zoals Iron Maiden het hen voordeed. Tjokvol klassiekers uit Kill ‘Em All, Ride The Lightning en Master Of Puppets als het effe kan. Ach, een mens mag mijmeren toch? Tijdens de twee uur durende calavarietocht van Werchter naar Leuven hadden we ten slotte tijd zat.

Chris Dexters

Metallica-setlist Werchter Boutique
Hit The Lights
Master Of Puppets
Ride The Lightning
For Whom The Bell Tolls
Hell And Back
// The Black Album //
The Struggle Within
My Friend Of Misery
The God That Failed
Of Wolf And Man
Nothing Else Matters
Through The Never
Don’t Tread On Me
Wherever I May Roam
The Unforgiven
Holier Than Thou
Sad But True
Enter Sandman
\ The Black Album \
Battery
One
Seek And Destroy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content