Mapei @ Pukkelpop: Optimistische IKEA-r&b

© Wouter Van Vaerenbergh

(15u25, Dance Hall) Mapei werd al vaker getipt als de toekomst van de r&b. Wat ze bracht, waren eerder inwisselbare clichés, die toch een boeiende achtergrond verraden.

PLUS:Mapei is doordrongen van multiculturalisme. Haar moeder is Liberiaanse, haar stiefvader een Zweed en zijzelf werd geboren in het Amerikaanse Rhode Island. Ook op Pukkelpop was dat duidelijk: afrobeats, eurotechno en hiphop vermengden zich in nummers als ‘Change’, ‘Believe’ of ‘Step up’. Dat ze vroeger haar tijd doorbracht in het underground rapcircuit van Zweden, was eveneens duidelijk aan haar overtuiging te zien. Mapei kan rappen en zingen, maar is op haar best als ze ergens daartussen blijft. Groeipotentieel, dat heeft ze zeker.

MIN:Het is toch wat met dat publiek op Pukkelpop. Voor in een Dance Hall te staan, werd er bitter weinig gedanst of geschuurd, hoewel de muziek zich daar goed toe leent. Zelfs haar twee dansers konden de tent niet doen ontploffen. De drummer en bassist/toetsenist konden dat evenmin, hoezeer ze ook hun best deden. Toen Mapei halverwege haar set was, was de Dance Hall halfleeg. Velen waren naar de aangrenzende Boiler Room gedruppeld. Ook klonk ‘Don’t Wait’, haar hit die vorig jaar viraal ging, hier en daar wat rommelig en had ze het moeilijk met hogere tonen. Maar de grootste afknappers bevonden zich in haar teksten. Noem ons cynisch, maar titels als ‘Change’, Believe’ of As One’ zijn wel erg passé en inwisselbaar. Zinsneden als “If that love is the truth, It will come right back to you. It’s beautiful inside of you, It’s all there for you. It’s true”, dat zoiets zelfs nog bestaat… .

HOOGTEPUNT:Toen ze klaar was, was ook de regen gedaan.

AFTERMOVIEGEHALTE:2,9/5

Sebastian Roth

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content