Macklemore & Ryan Lewis op Rock Werchter: afgaan met basketsloefkes aan

© Wouter Van Vaerenbergh

Hiphop? Op een pódium? Zelfs wie – tegen beter in – weigerde uit te gaan van een zeker debacle, werd voor zijn open geest niet beloond.

What’s the fuss?

Macklemore is Ben Haggerty, een rapper uit Seattle die met doorbraaksingle Thrift Shop best een aardige neus zette naar de zelfgenoegzaamheid van het hedendaagse hiphopgebeuren: weg met blingbling, draag tweedehands! Dat was een beetje gieren, ook al teerde die deun op een aanzienlijk noveltygehalte.

Toch niet beter de toog opgezocht?

Macklemore en aanhangsel Ryan Lewis (wat kon hij springen en roepen en kleunen op dat percussiestel!) vormden de grootste splijtzwam die men in tijden op het populaire publieke forum had meegemaakt. Deze blanke MC Hammer – ander kleurtje, zelfde clowneske gedoe – schipperde tussen geëngageerde ernst en carnavalesk vertier. De verst te zoeken artistieke visie op Wercher 2016.

Want werkelijk: dit zootje viel met geen mogelijkheid helder te krijgen. Het ene moment schikte Macklemore zich in de rol van Martin Luther King, zo plechtstatig het pleidooi dat hij voor sociaal-religieuze diversiteit afstak. Een halfuur later lag hij bovenop een van zijn danseressen het geslachtelijk bedrijf én en passant de videoclip bij Kiss van Prince na te spelen, uitgemonsterd met een blonde pruik en een glittercape. WTF?

Waar staat Macklemore voor? Hij weet het zelf niet. Zijn radde beheersing van ritmisch gespuide lettergrepen is bewonderenswaardig, en men kreeg niet de indruk dat hij zo bête was als hij zichzelf afdeed. Wiskunde en godsdienst waren mijn slechtste vakken in de lagere school, maar dat van die talenten niet vergooien heb ik altijd onthouden.

Heggarty en zijn gevolg (een koperblazer, wat danseressen dus, maar drie dansende pandaberen met een hoedje op hadden evenveel aan het geheel bijgebracht) helden uiteindelijk toch over naar entertainment op maat van een dorpsfeesttent: u werd ad nauseam aangemaand some noise te maken, en er was tijd voor een danswedstrijdje tussen twee opgeviste toeschouwers. Blij het te hebben meegemaakt? De vraag stellen is ze beantwoorden.

Materiaal voor uw Snapchatverhaal?

U mocht voor een keer uzelf filmen: bij de hits Thrift Shop, Can’t Hold Us en Dance Off bleek u op moves te kunnen bogen die u tijdens de afgelopen vierdaagse blijkbaar zorgvuldig had opgespaard. (K.B.)

Bekijk hier de concertbeelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content