Los Lobos @ AB: De wolf is ziek

‘Shit, die versie van Rosa Maria was de slechtste ooit.’ David Hidalgo, zanger-gitarist van Los Lobos, zei het met gepaste gêne toen hij dinsdagavond van het AB-podium stapte. Het concert was niet altijd een fraaie vertoning geweest.

‘Shit, die versie van Rosa Maria was de slechtste ooit. Compleet vergeten hoe dat nummer ging.’ David Hidalgo, zanger-gitarist van Los Lobos, zei het met gepast gêne toen hij gisteren van het podium van de AB stapte. Het publiek stond nog te joelen na een heavy versie van Neil Youngs Cinnamon Girl, maar bij de band stond het op de gezichten te lezen: dit concert was niet altijd een fraaie vertoning geweest.

Het begon behoorlijk zielloos, met vlakke versies van Evangeline, Emily en The Town, werd nauwelijks beter met The Fat Man (een stamper die ze opnamen voor het een Fats Dominotribute) en die ándere Richie Valenceklassieker, Ooh My Head. Het publiek stond erbij en keek ernaar.

Als bij wonder kantelde het concert toen Hidalgo zijn tres en zijn trekzak bovenhaalde voor La Pistola y El Corazon, een ijzingwekkend Saint behind the Glass en het hoogpolige Kiko – een knappe trojka die de band naar een hoger niveau trok.

Toen kwam die rotversie van Rosa Maria. Niemand die de breaks, laat staan de tekst nog bleek te kennen. Broddelwerk was het.

De vraag is: als je een nummer niet meer kent, waarom speel je het dan? Omdat het publiek om een cumbia vroeg? En wat dan nog, dat schreeuwt ook om La Bamba, en dat spelen ze óók niet.

Er was meer aan de hand. Véél meer dan een band op één avond kan verteren.

Om te beginnen moest Los Lobos het stellen zonder zanger-gitarist Cesar Rosas, die vorige zaterdag zijn vader moest begraven. Dat heeft vanzelfsprekend invloed op de groepssound, op de arrangementen en op de setlist. Rosas is nu eenmaal de man van de cumbia’s en de polka’s, waar een deel van het publiek kennelijk voor gekomen was.

Daarnaast had de bands net voor hij opmoest in Brussel te horen gekregen dat enkele concerten in Nederland (waaronder dat van vanavond in Breda) zouden worden gecanceld. Een uppercut voor het groepsvertrouwen.

Maar het échte probleem waar Los Lobos de voorbije jaren mee kampt, is het gebrek aan focus. Het laat zich intussen zelfs al voorspellen: als de band een nieuwe cd te promoten heeft, wordt er live strak gemusiceerd, met Hidalgo – een intelligente multi-instrumentalist die tegen de freejazz van John Zorn aanzit – in een leidende rol. Is er geen nieuwe plaat, dan neemt bluesrocker Cesar Rosas het roer over. Wat je dan te horen krijgt, is een goeie partyband die veel bier doet verzetten op de buurtbarbecue, maar verfijnd is het niet.

Het Lennon/McCartney-achtige evenwicht tussen Hidalgo en Rosas is essentieel. En dat is bij Los Lobos momenteel – overleden vaders of niet – behoorlijk zoek.

Will the Wolf Survive? We mogen het hopen. Maar hij is flink ziek.

Bart Cornand

Setlist:

Evangeline

Emily

The Town

Georgia Slop

Fat Man

Ooh My Head

Neighborhood

La Pistola y El Corazon

Saint behind the Glass

Teresa

Kiko

Rosa Maria

All Night Long

Los Ojos de Pancha

Mas y Mas

I Got Loaded

Cinnamon Girl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content