Lokerse Feesten Dag 8: Nostalgie voor dansende dertigers

De achtste avond van de Lokerse Feesten beloofde heel wat beats van lang geleden, maar het was het ‘jonge’ Goose dat de sterkste set neerzette.

Lokerse Feesten Dag 8: Nostalgie voor dansende dertigers
© wvv

Het festivalterrein is in Lokeren nog niet eens half gevuld wanneer Etienne de Crecy, Alex Gopher en Julien Delfaud het podium betreden. Drie producers die mee de basis gelegd hebben de French Techno, en nu samen de derde bezetting vormen van Super Discount.

Hun beats zijn , in vergelijking met veel dansmuziek van nu, opvallend sober. Hun sound heeft de tand des tijds goed doorstaan, maar het Franse drietal is wat slachtoffer van de programmering. Meer dan een festivalact is dit clubmuziek. Om negen uur lijkt het er nog altijd op dat Lokeren vooral een Super Discount op het publiek heeft gegeven. Pas op het einde van de set, bij ‘Fast Track’, begint het publiek voorzichtig wat te schuifelen.

Terwijl op een podiumpje achteraan op het podium wat lokale dj’s denken dat het Tomorrowland is en op de tonen van wat platte EDM een paar keer een confetti-kanon laten afgaan, wacht het publiek de komst van Leftfield af.

Lokerse Feesten Dag 8: Nostalgie voor dansende dertigers
© wvv

De Britse groep wordt vaak in één adem genoemd met The Chemical Brothers en Orbital en maakte met ‘Leftism’ ( 1995) een van de meest vooruitstrevende elektronische albums ooit door onder meer stedelijke housebeats te gaan vermengen met Afrikaanse invloeden.

Op het podium gaat de live drum hand in hand met computerwerk en worden stemmen vervormd alsof de nineties nooit zijn afgelopen. Dit is nostalgie voor de dansende dertiger verpakt in loodzware bassen. Net zoals bij Super Discount mikt Leftfield op de iets oudere dansers. Dertigers en veertigers met hippe brillen, en hier en daar een paar overjaarse ravers. Dansers die er in de hoogdagen van de groep ook al bij waren, vaak voorzien van oordopjes. ‘ In de nineties waren er geen geluidsnormen’, probeert een van de aanwezigen de stand van de volumeknop te verklaren.

Lokerse Feesten Dag 8: Nostalgie voor dansende dertigers
© Wouter Van Vaerenbergh

Na Leftfield is de beurt aan Goose. Minder ‘oud’ dan de voorgangers, maar wel ook met een aantal hedendaagse klassiekers in de achterzak. En , niet onbelangrijk, de mannen uit Kortrijk zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een geweldige live-act. Hoewel een groot deel van het publiek speciaal voor Lefttield naar Lokeren is gekomen, is het de groep uit Kortrijk die de beste indruk maakt.

Goose trapt van bij de eerste minuut het gaspedaal in en raast dan als een sneltrein door een set, die op geen enkel moment een inzinking kent. Oudere nummers krijgen een frisse versie mee, zonder het publiek te vervreemden van het origineel: vakwerk. Bovendien houdt de band de vaart erin zodat de meeste aanwezigen toch nog even kunnen dansen.

Afsluiten doet de groep met het geweldige Synrise. Een bezwerende melodie die gepimpt werd tot een elegante pletwals.

Meer dan de vorige acts was dit een waardige festivalset. Een mooie headliner, voor de Deen Trentemoller de festivaldag mag afsluiten met een dj-set. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content