King Krule @ Botanique: De monarchie van Marshall

Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De 19-jarige rosse bard Archy Marshall alias King Krule bracht de hipstergemeenschap van Brussel en omstreken samen in de Botanique, waar hij met zijn rudimentaire stemgeluid en gitaarspel een opvallend rechtlijnig concert neerzette.

De Londenaar Archy Marshall is een ruwe diamant met een doorrookte stem à la de jonge Tom Waits en een ietwat stuntelige gitaarstijl met Johnny Marr-achtige reverb. Dat bleek al uit zijn eerdere werk als Zoo Kid en uit de voorgaande King Krule-EP’s, en wordt nu eens te meer bevestigd op de full-cd ‘6 Feet Beneath the Moon’: een plaat over de krochten van Krule’s getormenteerde geest, die grossiert in geweldige ideeën maar die ook nog wel wat slijpwerk behoeft.

Archy’s jeugdige leeftijd en zijn agressieve attitude – hij werd meermaals van school gestuurd en werd een tijdje opgesloten in een heropvoedingskliniek – dragen bij tot de grimmige sfeer en het je-m’en-foutistisch karakter van het album, maar zorgen soms ook voor een gebrek aan variatie. De bouwstenen zijn overduidelijk aanwezig, maar het koninklijk paleis van Archy Marshall is nog altijd in volle constructie.

Maar klinkt King Krule op plaat eerder rudimentair, dan laat hij live wél een opvallend rechtlijnig en organisch geluid horen. Marshall is in de Botanique dan ook uitzonderlijk goed bij stem- hij durfde er in het verleden wel eens naast zingen, en ging daarom de voorbije maanden intensief in de leer bij zijn stemcoachende tante -, en zijn flankspelers moeten allerminst onderdoen voor hem. Gitarist Jack Towell, bassist James Wilson en drummer George Bass – stuk voor stuk uitgedost in een kostuum dat een maatje te groot is – leggen op het podium de fundamenten voor King Krule’s rock-‘n-rap.

Terwijl Archy Marshall op het voorplan naar hartenlust brult, gromt en croont, pepert zijn band de ruwe rock met subtiele jazz en verfijnde beats. Dat sterk staaltje groepswerk wordt het best geëtaleerd in ‘A Lizard State’, ‘Noose Of Jah City’ en ‘Easy Easy’, drie rocksongs die eerder geölied dan noisy klinken. In ‘The Krockadile’ horen we dan weer de beat poet in Marshall, en ‘Baby Blue’ is zowaar een ingetogen liefdesballad die van The xx had kunnen zijn.

Na publiekslieveling ‘Out Getting Ribs’ – King Krule’s eerste single ooit, die eerder al uitgebracht werd onder de vlag van Zoo Kid -, passeerde in de bisronde ook nog ‘La Luna’, een veelbelovend nieuw nummer dat volgens drummer Bass “binnenkort” al uitkomt.

In afwachting daarvan, rollen de gelimiteerde vinyluitgaves van ‘6 Feet Beneath The Moon’, door Marshall zélf beklad met krijttekeningen, na de show vlotjes over de toonbank. Het mag duidelijk zijn: de muziekminnende hipsters laten zich anno 2013 graag regeren door de monarchie van Marshall.

SETLIST: Has This Hit? / Ceiling / Bleak Bake / Ocean Bed / A Lizard State / The Krockadile / Noose of Jah City / Baby Blue / Greyscale / Rock Bottom / Easy Easy / Out Getting Ribs // La Luna

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content