Jamie xx op Rock Werchter: Goeie tijden

© Rob Walbers
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Disco, techno, house, en een soulclassic uit 1961: Jamie xx schonk u de laatste dans van Rock Werchter 2016.

What’s the fuss?

Hij is de geluidsarchitect van The xx, en houdt er ook nog eens een succesvolle carrière als dj en producer op na. Zijn adelbrieven: remixes voor onder meer Florence + the Machine, Adele en Radiohead, de plaat met uitsluitend Gil Scott-Heron-herwerkingen We’re New Here (2011) én de fel gesmaakte solo slim In Colours (2015).

Vorig jaar sloot Jamie Smith de Dance Hall van Pukkelpop al met succes af, dit jaar mocht hij het licht uitknippen in The Barn van Werchter. Dan weet je op voorhand eigenlijk al bijna zeker: there’s gonna be good times.

Toch niet beter de toog opgezocht?

Neen! Want goeie tijden werden het. Het was zonder de oorspronkelijke gospelsample uit de seventies – zoals vorig jaar in Kiewit -, maar met I Know There’s Gonna Be (Good Times) kreeg Smith de motor meteen aan de praat. Monochroom licht, een discobol die af en toe blauw of rood uitsloeg: meer had Jamie xx qua backdrop niet nodig. Ook geen overbodig versierde dj-booth: een tafel met onder meer twee platenspelers op, that’s it.

Wat telde, waren de platen: met flink wat house, disco en techno. Uit zijn eigen koker kwamen nog Loud Places (de door The xx-collega Romy Croft gezongen song die hier eerst in een fenomenale discofunkversie en later nog eens in electro-uitvoering passeerde) en de Florence + the Machine-cover You Got the Love. Verder stond wijlen ‘godfather of rap’ Gil Scott-Heron heel eventjes op uit de doden (New York is Killing Me, I’ll Take Care of You), kwam Robyn wat met ons hangen (Hang With Me, geremixt) en danste u zich te pletter op de tonen van Gosh, nog een van Smiths trefzekere solosongs.

En dan, toen de nacht dreigde te vallen, gooide hij er als uitsmijter de soulclassic Stand By Me van Ben E. King uit 1961 tegenaan, op de valreep één van dé meezingmomenten van deze Rock Werchter. Beter dan dit wordt het ook niet op vlak van dj-sets. Jagwar Ma, Lost Frequencies: keken jullie mee?

Materiaal voor uw Snapchatverhaal?

Veel connectie met het publiek maakte hij niet, het notoire muurbloempje Jamie xx, hier voortdurend van links naar rechts schuifelend, op zoek naar de juiste knoppen. En toch: één keer, middenin Loud Places, kwam het: een wuifhandje. Tot volgend jaar, Werchter!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content