Jake Bugg op Rock Werchter: de ouderdom van de jonge hond

Jake Bugg © Rob Walbers

Dat zovele broekjes alras nat werden tijdens de set van Jake Bugg op de Main Stage moest vooral aan de met bakken aangeleverde regen worden toegeschreven. Maar door te blijven hossen dwong u wél de zon tevoorschijn.

What’s the fuzz?

Jake Bugg is zopas bevallen van een derde plaat, On My One, waarop hij de ketenen van de folk, blues, country en skiffle demonstratief van zich afkeilt. Benieuwd? Benieuwd!

Toch niet beter de toog opgezocht?

Wel, men kon het u bij momenten alleszins niet aanwrijven. Want ook op het grote podium liep Bugg bij zijn bevrijdingsoperatie kleerscheuren op. Zijn kunst weet zich nog niet te herstellen van de grote balladevorm waarin hij ze wringen wil. Love, Hope and Misery kreeg op de plaat tenminste nog een orkest toebedeeld maar in Werchter moest een dunne synth het numerieke gemis opvangen. Ook The Love We’re Hoping For schoot tekort in zijn pogingen om ook de achterste rijen bij de zaak te betrekken.

Komt daarbij dat deze Noord-Engelse knaap niet tot de communicatiefste der showbizzkatten behoort. Stoicijns is zelfs het woord. Men kon zich slechts op zijn songs verlaten, waardoor het wachten was op een fikse opschroeving van het tempo vooraleer het optreden zich enigszins uit de zompige grond wegzoog.

Trouble Town, Taste It, Put Out the Fire, Slumville Sunrise, Kingpin: Bugg tastte de jakkerende riffs, nijdige gitaarsolo’s en snerpende zang zonder poeha op elkaar. Was hem een vroegtijdige ouderdom overvallen, de wetenschap dat je het als kleine vedette ook op automatische piloot kunt rooien?

Pas vlak voor het einde kon men hem alsnog op enige pit betrappen, toen Gimme the Love – een verse song die wél panorama biedt op een vruchtbare toekomst – enige scherpe, popgevoelige opwinding veroorzaakte. Waarna Bugg met afsluiter Lightnin’ Bolt zijn vetstgedrukte visitekaartje uitdeelde. Het had wat meer mogen zijn, zag ik velen denken.

Materiaal voor uw Snapchatverhaal?

De pancarte met daarop de smeekbede ‘Jake Bugg give me a hug‘ had evengoed beschreven kunnen staan met ‘een applausje voor de spoorvakbonden, graag!’. Wasn’t going to happen.

Partner Content