Ibeyi @ Rock Werchter: Een lach en geen traan

© Wouter Van Vaerenbergh
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Er is meer dan alleen salsa in Cuba, zo bewezen de tweelingzusjes van Ibeyi.

Bekijk het concert in beeld

‘The man is gone and mama says that she can’t live without him’. De Frans-Cubaanse tweelingzussen Naomi Diaz en Lisa-Kaindé van Ibeyi zongen het verlies van hun vader – Miguel ‘Anga’ Diaz, die hoge toppen heeft gescheerd als percussionist van Buena Vista Social Club maar in 2006 op amper 45-jarige leeftijd het leven liet – van zich af in Klub-C. Ze deden dat niet met een traan, maar met een schattige, brede lach.

Ibeyi staat erom bekend de stokoude Cubaanse Yoruba-cultuur te mash-uppen met hedendaagse elektronische snufjes. Lisa, ‘die met haar afrokapsel’, neemt daarbij de meeste zangpartijen voor haar rekening – ze beheerst zowel het Engels als het Yaruba -, Naomi, ‘dat moet dan die met haar Pokémonvlechtjes en haar neuspiercing zijn – ontfermt zich over all things percussie, waaronder de cajon.

Een perfect evenwicht, ‘want als Lisa alleen muziek zou maken’, zo zei Naomi ooit in een interview, ‘dan zou het heel depressief klinken en zou niemand het kopen’. En was Naomi de soloartieste, ‘dan zouden er alleen party-beats geproduceerd worden om festivalgangers in beweging te brengen’, aldus haar zus.

Ibeyi @ Rock Werchter: Een lach en geen traan
© Wouter Van Vaerenbergh

Geen zorgen: er was op Rock Werchter geen overvloed aan dreunende beats nodig om die – overigens in verrassend groten getale opgekomen – festivalgangers te plezieren. Zélfs met een volledig a-capella gezongen nummer als titelsong Ibeyi wist het duo hen bij de zaak te houden. ‘Alabeyaureee, alabeyaureee’, wat het ook moge betekenen: u zong het met graagte fonetisch mee.

Ook River was, met dat nog steeds in ons hoofd nazinderende stukje tekst ‘come to your river, wash my soul’, een crowdpleaser. Dat tropische nummer kwam zelfs tweemaal aan bod – er zit voorlopig nog maar één plaat in de catalogus van Ibeyi -, zonder dat hij de laatste keer overbodig was.

Wat zou papa trots zijn geweest.

SETLIST: Eleggua / Ghost / Lost In My Mind / Mama Says / I’m On My Way / River / Oya / Better In Tune With The Infinite (Jay Electronica cover) / Weather Man / Ibeyi / River

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content