Hakken over de sloot: het Tomorrowland 2016 sfeerrapport

© Wouter Van Vaerenbergh

Aangezien geen enkel concept nog waarde heeft als het niet minstens in beschonken toestand beoordeeld wordt op ‘sfeer en gezelligheid’ geeft Knack Focus zichzelf af en toe het privilege om festivals, festivalgangers en festivalacts een scorebord onder de neus te duwen. Dit was Tomorrowland 2016.

AARDRIJKSKUNDE: 9,5/10

Als er één festival zichzelf de felgegeerde stempel “internationaal fenomeen” mag toe-eigenen dan is het Tomorrowland wel. Voor de twaalfde editie tekenden meer dan 200 verschillende nationaliteiten present, waarvoor 136 vluchten vanuit 68 steden werden ingezet. Mocht u zelf niet over deze cijfers beschikken, dan toeteren de talloze kleurrijke vlaggen op het festivalterrein dat wel in uw gezicht. Eén festivalganger meende zelfs de vlag van Bhutan te hebben gespot. Respek. Het creëren van een volledig eigen leefwereld is bovendien handig voor de superstardj’s die enkele uren na hun set alweer ergens in Ibiza of St. Tropez achter de decks kruipen. “Good afternoon Tomorrowland!” Is nét iets makkelijker te onthouden dan “Good afternoon Brussels/Deinze/Nederoverheembeek!” natuurlijk.

BIOLOGIE: 8/10

Tomorrowland bleek ook dit jaar een broeihaard voor fauna en flora, en dan waren we nog niet eens op de hoogte van uw bacteriële infecties. Feestvarkens, foorapen en raveteven buitelden over elkaar heen in een decor waar David Attenborough nog een kluif aan zou hebben. Van het gigantische sprookjesbos aan de Main Stage tot de reusachtige slang boven de Q Stage, om van de draak die in het water en de nabijgelegen Rose Garden de wacht hield nog maar te zwijgen. Bloemendouches, cocktailbars met jungle thema en fonteinen in de vorm van een vis: de organisatie heeft dit jaar zodanig haar best gedaan om het plaatje te laten kloppen dat we er hen zelfs van verdenken die uit de kluiten gewassen vlinders en libellen – we zweren het, eentje was zelfs zo groot als onze onderarm- over de menigte los te laten. Ze verliest echter wel twee punten door het gebrek aan Pokémon op het terrein. Werkelijk waanzinnig teleurstellend.

Hakken over de sloot: het Tomorrowland 2016 sfeerrapport
© Wouter Van Vaerenbergh

CHEMIE: weerhouden

Op het Antwerpse festival heerst een zero tolerance wat betreft drug(mis/ge)bruik en de controle aan de verschillende in- en uitgangen was dan ook niet min. Zelfs uw geliefde reporters kregen af en toe een natte hondenneus in hun bilnaad geduwd. Aangezien onze oogbollen vandaag ook stuiteren, maar dan van vermoeidheid, durven we geen cijfer te plakken op dit onderdeel, al mag u blij wezen dat wìj de punten uitdelen en niet het misnoegde Canadese meisje dat “desperately” op zoek was naar vloeibare aan de food court. Wij boden haar onze elixirs of life aan, maar blijkbaar lost dat naar meiklokjes geurende goedje ook niet àlles op.

GESCHIEDENIS: 7,5/10

Tomorrowland eerde de wortels van de elektronische dansmuziek voldoende om ook enkele Godfathers naar Boom te laten afzakken. Onder meer DJ Sash!, Derrick May, Dune, Yves Deruyter, Vitalic, Len Faki en Green Velvet namen plaats achter de decks en werden met evenveel enthousiasme (misschien soms meer enthousiasme) onthaald dan de jonge garde. In een tijdperk waar iedereen met een laptop kan dj’en is het fijn om te weten dat baanbrekers het respect krijgen dat ze verdienen.

LICHAMELIJKE OPVOEDING: 10/10

Onze stappenteller ging iedere dag netjes boven de 25.000, al heeft Apple nog wel wat werk aan het ontwikkelen van een hak-o-meter. Maar de échte inspanning, lieve lezer, lag uiteraard bij u. U sprong, stampte, pompte en dreunde alsof u eigenhandig een muur aan vooroordelen moest kapotbeuken. Ons heeft u alvast overtuigd

Hakken over de sloot: het Tomorrowland 2016 sfeerrapport
© Wouter Van Vaerenbergh

MAATSCHAPPIJLEER: 8/10

Over vooroordelen gesproken: het tijdperk waarin elektronische muziek alleen maar voor agressieve binnenkaakknauwers was is al lang vervlogen. Geen enkel festival waar de in- en uittocht zo rustig verloopt, waar je zodanig veel high fives, spontane knuffels en lieve glimlachen krijgt als op Tomorrowland. Je zou haast denken dat er zoiets bestaat als een vrolijkheidsmedicijn, een pilletje zoals een aspirientje waar je gewoon, heel erg blij en liefdevol van wordt. Zou volgens ons nog wel succes kunnen hebben. Marc Coucke: lees je mee? Een vaste waarde op dit festival aan de Ruppel is overigens de verbroedering tussen de Israeli’s en de Palestijnen – allicht omdat ze weten dat onze fotograaf ze dan graag voor de lens haalt. Dit zijn echter het soort clichés waar wij wél graag aan meewerken.

TAALKUNDE: 7/10

Het is waanzinnig moeilijk om slechts één zin te bestempelen als de mooiste, als de woorden(b)rij met de hoogste poëtische waarde, maar na lang twijfelen besloten we toch voor een overpeinzing van onze eigen (ELV) te gaan. “Eigenlijk is er hier maar één act, en dat is de beat.” Snapt u waarom wij betaald worden om dit te doen? Wij ook niet.

Oordeel van het feestcomité: Geslaagd!

(ELV/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content