De wet van (Róisín) Murphy

© Rob Walbers
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Róisín Murphy ontpopte zich in Werchter tot de meest dwarse der diva’s. Ze lapte elk festivalvoorschrift aan haar laars.

Met het in mainstream discokitch badende Overpowered ging Róisín Murphy in 2007 helemaal over-the-top. Opvolger Hairless Toys, die enkele maanden geleden het daglicht zag, is in veel opzichten de tegenpool: experiment primeert weer op extravagantie, zoals ten tijde van haar solodebuut Ruby Blue.

Publiek op de proef gesteld

‘Ik wilde opnieuw muziek maken waarbij het iets langer dan normaal duurt om te begrijpen waarom je ze goed vindt’, zei la Murphy over die plaat in Knack Focus. In The Barn stelde ze haar publiek dan ook serieus op de proef, een beetje zoals The Knife dat twee jaar geleden op Pukkelpop deed met zijn Shaking The Habitual-operaconcert. En het moet gezegd: er waren er velen die het niet begrepen hebben en vroegtijdig afdropen. Tja, zij die Forever More of Sing It Back van Moloko verwacht hadden, waren eraan voor de moeite.

De wet van (Róisín) Murphy
© Rob Walbers

Nochtans begon en eindigde het concert vrij conventioneel, met Golden Era – dat Murphy enkele jaren geleden inzong voor de Amerikaanse producer David Morales – en de Moloko-classics Familiar Feeling en Pure Pleasure Seeker.

Verwondering versus verwarring

Maar alles daar tussenin was voor velen heel wat minder familiar. Songs van om en bij de tien minuten (House of Glass), losse singles die nooit een full-cd haalden en dus ook niet zo breed bekend zijn (Simulation, Jealousy), meer kledijwissels dan zanglijnen (Exploitation): het druiste allemaal in tegen de voorschriften van een headlinerconcert. Hier gold een andere, van alle festivalregelneverij ontdane wet: de wet van Róisín Murphy.

De wet van (Róisín) Murphy
© Rob Walbers

Wie naar die wet wilde leven, zag wél een degelijk concert. Een donker discofeest met een funky vibe. De rest zat verwonderd dan wel verward te kijken naar wat Murphy allemaal had aangetrokken: eenhoornmaskers, omakledij, glitterjassen… Róisín Murphy toonde zich in Werchter de meest dwarse der diva’s.

SETLIST: Golden Era / Familiar Feeling (Moloko) / Evil Eyes / Gone Fishing / House of Glass / Simulation / Jealousy / Exploitation / Pure Pleasure Seeker (Moloko)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content