Damn, wat was Kendrick Lamar mak op Pukkelpop

Kendrick Lamar © REUTERS
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

We want the funk!‘ smeekten tientallen duizenden kelen in koor. Maar the funk was niet echt within Kendrick Lamar, zaterdagavond op de main stage van Pukkelpop.

Was zijn passage in het Sportpaleis al veruit het meest geanticipeerde concert van het hele voorjaar, dan zou zijn Pukkelpopshow het meest geanticipeerde festivalconcert van de hele zomer worden.

Kendrick Lamar – de man, de mythe, de legende; voorvechter van de Black Lives Matter-beweging en vertegenwoordiger van de hedendaagse hiphophausse – streek neer in Kiewit, en tientallen duizenden mensen verdrongen zich nog één laatste keer voor de main stage.

Over de vaardigheden van Kendrick Lamar valt allang niet meer te twisten, maar aan concentratie en vooral toewijding ontbrak het hem op Pukkelpop al te vaak.

Terug naar de Californische zon

Het academisch kwartiertje was net om toen K.Dot – uitgedost in een T-shirt van Oasis, godbetert – het podium op gestruind kwam, nadat een Chinese kungfumeester hem in een filmpje de kneepjes van het vechtersvak had aangeleerd.

Hij pookte het in het podium ingebouwde vuurwerkgeknetter op en liet met DNA en Element – beiden geplukt uit zijn laatste worp Damn (2017), alwéér een meesterwerk – meteen twee toonzetters van jewelste op de wei los.King Kunta zorgde niet veel later voor een hapklare brok opwinding.

Het zouden, net als Alright en het door de ganse wei a capella meegerapte Humble wat later, zeldzame opflakkeringen blijken, want over het algemeen maakte Kung Fu Kenny er maar een lauwe, zelfs ietwat afstandelijke bedoening van. De setlist afratelen en ju, terug naar de Californische zon: met die ingesteldheid leek hij op het podium te staan.

Niet dat die setlist niks moois te bieden had. Swimming Pools (Drank), Backseat Freestyle, Bitch Don’t Kill My Vibe: meer dan eender welke rapper van vandaag kan Lamar bogen op een koffer vol ongeëvenaarde hiphophits, waar hij nog fijntjes de Schoolboy Q-cover Collard Greens en het van Travis Scott geleende Goosebumps aan toevoegde. En zo was Scott, die zijn eigen Pukkelpopshow op de laatste nipper afzegde, er toch nog een beetje bij in Kiewit.

Vakkundige verbouwingswerken

Zagen we daar overigens livemuzikanten aan de zijkant van het podium? Jazeker! In februari verbande Lamar hen nog bijna tot in de catacomben van het Sportpaleis, op Pukkelpop mochten ze wél aan de festiviteiten deelnemen.

Maar veel interageerde King Kendrick er niet mee, en op de vakkundige verbouwingswerken in m.A.A.d city en All the Stars na, deden ze ook nauwelijks meer dan de meelopende tape overspelen. Jammer.

In het Chinees betekent kungfu zoveel als: ‘hoge vaardigheid’, ‘grote concentratie’, ’toewijding’. Over de vaardigheden van Kendrick Lamar valt allang niet meer te twisten, maar aan die concentratie en vooral toewijding ontbrak het hem op Pukkelpop al te vaak. Een makke vertoning van een meesterrapper.

I’ll. Be. Back!’ beloofde Kendrick Lamar nog voor aanvang van het enige bisnumumer All the Stars, een samenwerking met r&b-queen SZA, bekend van de door K.Dot gecompileerde Black Panther-soundtrack. Laat ons hopen dat hij zijn vechtlust de volgende keer wél meebrengt.

DE SETLIST: DNA. / ELEMENT. / YAH. / King Kunta / Big Shot / Goosebumps / Collard Greens / Swimming Pools (Drank) / Backseat Freestyle / Loyalty / Money Trees / XXX. / m.A.A.d city / LOVE. / Bitch, Don’t Kill My Vibe / Alright / Humble // All the Stars

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content