Black Box Revelation op Rock Werchter: rood vlees in de neusvleugels

© Wouter Van Vaerenbergh

Naar Werchter gaan is als naar Thuis kijken: niet erg als je enkele afleveringen mist, je blijft moeiteloos mee. Decorverschillen vallen dan wel meteen op: neem nu het – tiens – vijfkoppige duo Black Box Revelation.

What’s the fuzz?

Jan Paternoster en Dries Van Dijck – aan hun vierde keer Werchter toe – hebben met hun jongste plaat Highway Cruiser van najaar 2015 een verbreding van hun canvas doorgevoerd, en daar wilden ze live maar al te graag dikke klodders tegenaan duvelen.

Toch niet beter de toog opgezocht?

Hoegenaamd niet. Zelf zag ik Black Box Revelation voor het laatst op een Werchtereditie waarop het vergrijzingsoffensief hierboven zich nog tot schoten voor de boeg beperkte. Ik herinner me een opgenaaide, in roetzwart en helwit geschakeerde set, die de bliksem trachtte te vangen en die in de vorm van rustieke, snijdende bluesrock aan de toenmalige Pyramid Marquee doorgaf. Straf, maar je zag toch ook al eenzijdigheid aan de einder dreigen.

De revelatie daarnet: Jan en Dries bevelen nog steeds de gebruikelijke verbetenheid naar hun instrument, de spiermassa van hun roots is nog altijd waarneembaar. Maar de toevoeging van twee zangeressen met koffie-en-melkteint heeft hun muziek verlost van zijn donkertonigheid. Je was getuige van een vurige gloed, een sexuele geladenheid ook, en reken maar dat dat de instincten prikkelde.

Daarover gesproken: zoals de hoogbehaarde Paternoster voor elke zanglijn de microfoon aanschoot, had hij veel weg van een scherpgetand lid van het dierenrijk dat de geur van rood vlees in de neusvleugels had. Hoogtepunt was My Perception, dat dankzij de vrouwelijke vocale steun prompt naar de hemelen van de Rolling Stones (Gimme Shelter!) en southern soul-tempel Muscle Shoals reikte. Het gebeurde, zomaar, en het was fortuin dat u wel kon kussen.

Materiaal voor uw Snapchatverhaal?

Elk totaalbeeld waarin Paternosters nijdigheid, Van Dijcks hartelijke glimlach en de buiten zijn oevers tredende joi de vivre van de dames met één klik te vatten was. Ook de half anonieme mellotronist Yves mocht gerust mee in uw kadrering. (KB)

Partner Content