Big Ups @ Pukkelpop: Minor Threat op een veel te groot podium

© Wouter Van vaerenbergh

(12:30, Marquee)Zanger Joe Galarraga zag er dan wel uit als een schriel kippetje, maar toen hij begon te kraaien, ontpopte hij zich tot in-your-face kemphaan. Een kleinere locatie zonder barricades was wel beter geweest.

PLUS:

Toen de New Yorkse posthardcoreband Big Ups begon, was er amper tien man. Toen ze klaar waren, kregen ze een hartelijk applaus van een toch al halfvolle Marquee. Voor een obscure punkband zo vroeg op de dag is dat een hele verdienste. Frontman Joe Galarraga raasde als een gek en heeft duidelijk belangrijke lessen geleerd van meesters als Ian Mackaye (Minor Threat, Fugazi), maar ook van Henry Rollins (Black Flag). Die snelle, opgejaagd angstige sound vermengden ze met bluesy jangelende gitaren, een fikse dosis sludge, new wave, hier en daar een popinvloedje en wat noise. Het snedige ‘TMI’ (“I’m a robot from the 20th century I am designed and never feel anything”) zette de toon voor een set die vrijwel volledig in het teken stond van hun begin dit jaar verschenen debuutplaat ‘Eighteen hours of static’. Onder meer ‘Justice’, ‘Goes Black’ en ‘Grin’ volgden, maar ook nieuwe nummers als ‘Where we are’ grepen u bij uw strot. De jongens van Big Ups lijken op basis van hun teksten een wel erg hard leven te leiden, maar de goedlachsheid waarmee ze het brachten, hield het licht genoeg en deed u misschien zelfs een vleugje ironie ruiken. Of was dat zweet?

MIN:

Zanger Galarraga was duidelijk zulke barricaden en zo’n groot podium niet gewend. Hij ging daar wel enorm goed mee om, maar het verpestte toch wat de in-your-face vibe. Een clubshow, dat moet pas iets geven. Sommige teksten, bijvoorbeeld die van ‘Wool’, vielen ook wat lichtjes uit. De neurotisch herhaalde kreet “I think I pulled the wool over my own eyes” maakte dat wel goed.

HOOGTEPUNT:

I’ve got this anal fixation today”, lachte frontman Galarraga. En inderdaad, of hij er nu een snoer doorheen jaagde of het gewoon aan de cameraman showde, je kon niet naast zijn kontje kijken. Maar ook neuspeuteren of zichzelf wat met de micro wurgen, hoorden bij de performance.

AFTERMOVIEGEHALTE:

2/5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content