Beyoncé @ Sportpaleis: feministisch, sensueel en ‘flawless’

‘I want y’all to say ‘Hello Mrs. Carter”. Met die woorden trok de Amerikaanse zangeres Beyoncé mannen en vrouwen vanaf de eerste seconde haar bed in voor een sensuele vrijpartij van anderhalf uur. En dat met een uitverkocht Sportpaleis.

Who runs the world? Beyoncé. Dat bewees de koningin nog maar eens op de eerste avond van alweer twee uitverkochte sportpaleizen. In een ideale wereld zou president Barack Obama – die tijdens het concert opdook in een filmpje over het leven van de popster – de charmezanger zijn die een kus mag stelen van Queen B. Maar dat die ideale wereld nog veraf is, toonde Beyoncé aan door met een feministische toon te starten.

De Kerk van Beyoncé ‘Les hommes pensent que les féministes détestent le sex’ klinkt het op de nieuwste single van Beyoncé, Partition. Queen B bouwde de set via ***Flawless – iets wat een motiverende speech moet zijn voor de vele tienermeisjes in het publiek, terwijl Beyoncé haar eigen perfectie bezingt – langzaam maar zeker op naar het sensuele, seksuele hoogtepunt Naughty Girl van haar debuutalbum Dangerously in love (2003). Bij Beyoncé rolt feminisme naadloos over in verleiding, wat meer is dan schoonheid, maar over het bezitten van je eigen lichaam gaat, meent een predikende opname van de diva die het publiek moet zoethouden tijdens de zoveelste kledingwissel.

De seksuele spanning is te snijden en wordt voortgezet met de niets verhullende nummers Blow en Partition. Wanneer de hit Drunk in love wordt ingezet, is het publiek door het dolle heen. Beyoncé weet niet alleen jonge vrouwen te bedwelmen als krachtig rolmodel, ook mannen geven het beste van zichzelf, dansend in het aura van wie voor velen de mooiste vrouw op Aarde moet zijn. De oneliners ‘Surfboard’ en ‘I’ve been drinking watermelon’ weerklinken door het volgestouwde Sportpaleis in Antwerpen. Niemand lijkt erom te geven dat ze eigenlijk een serenade over seksposities en het zaad van manlief Jay Z aan het afsteken zijn.

Vrijgezellenavond Met haar vijfde soloalbum ‘Beyoncé’ boost de zingende moeder haar stoere kantje en kiest ze voor seks boven liefde. Maar met het oudere Why don’t you love me keert ze moeiteloos terug naar het geestdriftige liefdesthema dat haar vorige albums sierde. De voeten gaan van de grond en als Mrs. Carter vraagt om mee te zingen met Irreplaceable – begeleid door twee akoestische gitaren – kan ze gerust zowat het hele nummer lang haar mond houden. De fans schreeuwen hun koningin passioneel toe, zij geniet en lacht haar tanden bloot.

Love on top vergt heel wat knipwerk van het publiek, maar niemand die de orders van Queen B het hele nummer volhoudt. Heupwiegend wordt het allemaal vergeten en met Crazy in love blijft het publiek uit zijn dak gaan. Dat is iets wat wél anderhalf uur wordt volgehouden. Doe daar nog Single Ladies bovenop en alle handen gaan de lucht in. Veel singles blijkbaar in het Sportpaleis dat even werd omgetoverd tot een speeddatingevent.

Hemelse sferen Maar zelfs als het klassieke I will always love you van Whitney Houston het – echt wel – hemelse Heaven inluidt, blijft het trouwe publiek in haar greep. Een soort trance waar iedereen pas uit ontwaakt als de eerste single van het nieuwste album, XO, wordt ingezet. Speciaal voor de fans, aldus Beyoncé. Ze is echt te genereus.

We blijven tot slot in hemelse sferen gedijen en beginnen het afscheid met Halo. Maar ook de fans die toevallig net die dag jarig zijn, worden door de schoonheid geloofd om hun keuze om het die avond samen met haar te willen vieren. Een cadeautje erbovenop: ‘Happy birthday’, maar dan in engelenzang.

Er is weinig kritiek te geven op de dame die zichzelf als ‘flawless’, of volmaakt, complimenteert.

Toegegeven ja, ze liet de enthousiaste fans wat lang wachten toen ze pas na halftien op het podium verscheen. Maar ze deed dat met ongeziene energie en de show die daarop volgde deed iedereen het lange aanschuiven en de van spanning trillende benen al snel vergeten. En ook al wilde de feministe duidelijk maken dat iedereen gelijk is: een fan wist heel goed op te merken dat Queen B toch net iets meer gelijk is dan wij. Beyoncé mag gerust op haar troon blijven zitten. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content