Balthazar: Als een jukebox

© Rob Walbers
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een zieke Ben Howard gaf verstek voor Rock Werchter. Then what? Balthazar was een meer dan waardige vervanger.

‘Alles oké, Werchter?’, vroeg Jinte Deprez. ‘Nog niet te moe? Niet te ziek? Ziek zijn is kut. Veel beterschap aan Ben Howard!’ Doordat de Britse singer-songwriter zijn concert van vandaag annuleerde, mocht Balthazar van The Barn naar de Main Stage verhuizen. Een podium dat ze, het zal u niet verbazen, zonder moeite en met de gebruikelijke dosis cool te baas konden.

Deprez en co, op drummer Michiel Balcaen na allemaal in een keurig zwart maatpak gehesen, gingen van start met het tweeluik dat ook hun jongste boreling Thin Walls opent: Decency en Then What, met respectievelijk de loepzuivere Deprez en de ruwe diamant Maarten Devoldere op lead vocals.

‘Balthazar is als een jukebox: je wilt élk nummer aanvragen’, hoorden we een voorbijganger zeggen. Dat klopt wel: de hele set was gevuld met songs die stuk voor stuk bij iedereen wel een belletje doen rinkelen.

Leipzig, bijvoorbeeld, niet eens een albumtrack, maar gewoon een losse single, die vorig jaar uitgebracht werd tussen het drukke toeren door. Of Blood Like Wine, niet eens een single, maar wel een vaste waarde in de Balthazar-show en ondertussen een ware publieksfavoriet. U raisde toch maar weer mooi massaal uw glass.

Buitengewoon fris klonken Nightclub – hoewel die intro ons (sorry!) altijd aan Supermassive Black Hole van Muse doet denken – en I Looked For You, dat Tom Waits in zijn hoogdagen in herinnering brengt.

Voor the motherfucking Disney ending zorgden Sinking Ship en Do Not Claim Them Anymore, de twee uithangborden van de voorlaatste Balthazarplaat Rats. De topman van PIAS België, de manager van Balthazar en de vriendinnetjes van de groepsleden stonden in de frontstage allemaal gretig mee te dansen. Dan weet u dat het goed was.

SETLIST: Decency / Then What / Leipzig / Boatman / Nightclub / The Oldest of Sisters / Bunker / Blood Like Wine / Fifteen Floors / I Looked For You / Sinking Ship / Do Not Claim Them Anymore

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content