Reissue: Achtung Baby – U2

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van U2’s Achtung Baby ontketent Universal een ware tsunami van Anniversary Editions. Hun zevende langspeler blijft dan ook veruit hun belangrijkste.

WAT?

Wat niet, eigenlijk? Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van U2’s Achtung Baby ontketent Universal een ware tsunami van Anniversary Editions. Hun zevende langspeler blijft dan ook veruit hun belangrijkste: het was de plaat waarop hun primaire rockgeluid – ‘A guitar, a few chords and the truth’, dixit Bono – eensklaps uiteenspatte in een caleidoscopische sound van postmoderne stijlen en genres, een beetje alsof hun muzikale universum plots van grauw zwart-wit naar flitsend technicolor overging.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Na het flauwe Rattle And Hum uit 1988 werd Achtung Baby ingehaald als een grandioze return to form. Het muziekjournaille, nauwelijks bekomen van de release van Nirvana’s Nevermind een maand eerder, raakte zelfs bevangen door een haast lichaamsvreemde exaltatie. ‘De plaat waarmee U2 zich verzekert van een grote kans om de jaren 90 te overleven’, schreef The New York Times, terwijl het album Rolling Stone eraan herinnerde ‘dat U2, vóór ze het mikpunt van cynische grappen werd, nog echte rock & roll heroes waren, en dat altijd zullen zijn.’

EN VANDAAG?

Achtung Baby blijft U2’s piece de résistance, al was het maar omdat The Edge toen nog niet was doorgeschoten in zijn gruwelijke delay-fixatie en Bono nog niet overvallen door zijn messiascomplex. De bewijzen staan op liefst vijf verschillende reissues. Een reguliere cd-editie. Twee deluxe-edities met B-kantjes en alternative takes. En twee luxeversies die luisteren naar de titels Uber Deluxe en Super Deluxe, met zomaar eventjes zes cd’s aan audiomateriaal – remixes, covers, het integrale Zooropa… – én vier dvd’s met onder meer de documentaire From The Sky Down.

CUI BONE?

Zowat elke pop- en rockgroep die de afgelopen twintig jaar naar stadionformaat is doorgegroeid: van Coldplay en The Killers tot Interpol en Kings of Leon. En niet te vergeten: de kindjes in Afrika natuurlijk.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content