Regi gaat rechten beheren voor Lost Frequencies en Jo Vally

Deejay en muzikant Regi Penxten © BELGA

Deejay en Milk Inc.-frontman Regi Penxten start een nieuw muziekbedrijf. Samen met CNR Records België en Cloud 9 Music richt hij Tous Ensemble Publishing, een zogenaamde publisher. In de catalogus zitten Vlaamse artiesten, maar ook deejays.

Milk Inc.-frontman Regi Penxten wordt aandeelhouder en gezicht van Tous Ensemble Publishing (TEP) , een nieuwe joint venture tussen Penxtens eigen firma, CNR Records België en Cloud 9 Music.

TEP is geen nieuwe platenfirma, maar een publisher. Het beheert de intellectuele rechten van artiesten: het sluit contracten met componisten en handelt in hun auteursrechten. De joint venture zal niet alleen Penxtens eigen auteursbelangen vertegenwoordigen. Het nieuwe bedrijf verenigt ook de volledige catalogus van CNR Records, die vooral inzet op Vlaamse artiesten als Jo Vally en Luc Steeno, en alle auteursrechten van Cloud 9, dat bekende deejays als Armin Van Buuren huisvest. Wim Coryn, die eerder werkte voor BMG Publishing, staat aan het hoofd van het bedrijf. Hij is verantwoordelijk voor de praktische kant.

Zelf gaat Regi, naast zijn eigen inbreng als songschrijver, vooral fungeren als uithangbord. ‘Ik ga op zoek naar nieuwe, goede songwriters, maar evengoed naar oude catalogi die me interessant lijken om op te kopen’, zegt Penxten. ‘Ik onderhandel ook mee de grote deals.’

Pensioengerechtigd

Elke grote platenfirma beschikte vroeger over een aparte rechtenuitgeverij, maar die tijd is lang voorbij. De permanente crisis in de muziekindustrie zorgde ervoor dat ze allemaal sloten of werden overgedragen aan een buitenlands kantoor.

‘De weinige publishers die er nog zijn, zijn stilaan pensioengerechtigd’, stelt Penxten in De Tijd. ‘Ik moest de jongste jaren altijd via het buitenland mijn muziekrechten bewaken, omdat geen enkel jong, dynamisch en Belgisch team daar nog mee bezig was. Daar heb je als lokale Vlaamse artiest weinig aan. Daarom focussen we ons in het begin vooral op onze contreien.’

Een van de eerste artiesten die een exclusieve overeenkomst tekende met TEP is Felix De Laet, beter bekend als Lost Frequencies. Ook De Romeo’s en Ian Thomas worden vanaf nu vertegenwoordigd door de nieuwe platenfirma. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content